Τη στρατηγική που ακολούθησε η Ελλάδα απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού εξήρε σε δημοσίευμά του το Al Jazeera, επισημαίνοντας ότι η άμεση και χρονικά νωρίτερα λήψη έγκαιρων μέτρων, όπως το lockdown, οδήγησε στο αποτέλεσμα η χώρα μας να χρησιμοποιεί μόνο ένα δέκατο των διαθέσιμων κρεβατιών στις εντατικές μονάδες.
Σύμφωνα με το διεθνές μέσο ενημέρωσης η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς είναι μία χώρα που κατάφερε να εξομαλύνει και να «ισοπεδώσει» την επιδημική καμπύλη των νέων λοιμώξεων της νόσου Covid-19, κυρίως λόγω της γρήγορης αντίδρασή της, αλλά και της απόλυτης υπακοής των Ελλήνων στα έκτακτα μέτρα.
Στο εκτενή ρεπορτάζ το Al Jazeera αναφέρεται αρχικά στις ενέργειες της ελληνικές κυβέρνησης, όταν ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, στα τέλη Φεβρουαρίου, τη στιγμή που πολλοί θεώρησαν το μέτρο υπερβολικό, με τους κατοίκους στην Αχαϊα να αψηφούν την απαγόρευση και να βγαίνουν στους δρόμους. «Ωστόσο εν συνεχεία οι Έλληνες έβαλαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και υπάκουσαν στις συμβουλές της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι», συμπληρώνει.
Το αποτέλεσμα, είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων - 81 την Τρίτη, σε σύγκριση με τις 17.000 στη γειτονική Ιταλία. Ακόμα και προσαρμοσμένο στα πληθυσμιακά μεγέθη η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη, επισημαίνει και σημειώνει πως σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση.
Εν συνεχεία αναφέρει τους θανάτους σε Βελγίο (2.035) και Ολλανδίας (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ και τονίζει ότι οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι και από τις προαναφερόμενες χώρες και παραθέτει το κάτωθι γράφημα:
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τα 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, που είχε η χώρα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αυτή τη στιγμή η χώρα χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής.
Το Al Jazeera αναφέρεται και στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλή ανέφερε ότι «κρατική ευαισθησία, συντονισμός, αποφασιστικότητα, ταχύτητα, είναι ζητήματα που έχουν οικονομική σπουδαιότητα. Τα σχολεία μας έκλεισαν πριν έχουμε το πρώτο θύμα. Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν μία ή δύο εβδομάδες αργότερα, αφού είχαν θρηνήσει δεκάδες».
Όπως τονίζει, η Ελλάδα ίσως να πέτυχε τον στόχο της να κερδίσει πίσω την αξιοπιστία της. Όχι μόνο έλαβε νωρίς τα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά και όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορα, ο Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να μην το επιτρέψει, κάτι που πέτυχε και κέρδισε τα χειροκροτήματα των Ευρωπαίων ηγετών, που χαρακτήρισαν την Ελλάδα «ασπίδα της Ευρώπης».
Η αποτελεσματική διαχείριση δύο κρίσεων ταυτόχρονα, κέρδισε για τον Μητσοτάκη την φήμη της καλής διαχείρισης, σε αντίθεση με ηγέτες που αψήφησαν τον κορονοϊό στα αρχικά στάδια, και των οποίων οι χώρες αποκομίζουν εκθετικά υψηλά ποσοστά μόλυνσης εβδομάδες αργότερα, καταλήγει μεταξύ άλλων το Αl Jazeera.
Διαβάστε ακόμα:
- ΕΟΔΥ: Οι πιο επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές στην Ελλάδα
- Politico: Πότε πήρε μέτρα κάθε χώρα - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα
- Ισπανικά ΜΜΕ: Το ελληνικό «θαύμα» στη μάχη κατά του κορονοϊού