Αναστολή ΦΠΑ και διάφορων άλλων φόρων ή δόσεων, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα έξι μηνών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού COVID 19, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα τα πρώτα μέτρα στήριξης θα γίνουν γνωστά σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από κοινού με την ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης. Τα μέτρα θα αφορούν όσες επιχειρήσεις έκλεισαν υποχρεωτικά ή πρόκειται να κλείσουν το προσεχές διάστημα.
Ταυτόχρονα, εξετάζεται να δοθούν άτοκα δάνεια σε όσες επιχειρήσεις παρουσιάζουν ή θα παρουσιάσουν στο μέλλον μείωση του τζίρους τους κατά 25%. Προς το παρόν η κυβέρνηση προχωρεί στη λήψη μέτρων που δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας και της εξάπλωσης του ιού θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Όπως και στα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση (κλείσιμο σχολείων σε περιοχές που πλήττονται, ματαίωση συνεδρίων σε όλη την επικράτεια) τα μέτρα θα ανακοινώνονται σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη της κατάσταση. Ανώτατος παράγοντας της κυβέρνησης ανέφερε σχετικά ότι: αν για παράδειγμα κλείσουν όλα τα σχολεία σήμερα τι θα γίνει τον Απρίλιο όπου σύμφωνα με τις ενδείξεις των ειδικών θα κορυφωθεί η εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας. Δεν μπορείς να ανοιγοκλείνεις τα σχολεία σημείωσε χαρακτηριστικά
Στο πλαίσιο, αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει μία συγκρατημένη πολιτική και ανάλογα με τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία θα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο στην παρούσα φάση δεν μπορεί να βγει μπροστά και να ανακοινώσει μέτρα πριν το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Μάλιστα στη συνεδρίαση η ελληνική πλευρά αναμένεται να ακολουθήσει τα αιτήματα που θα υποβληθούν από την Ιταλία κυρίως, χωρίς δηλαδή να είναι αυτή η επισπεύδουσα. Με την στρατηγική αυτή η κυβέρνηση μπορεί να βγει διπλά κερδισμένη.
Συγκεκριμένα πρώτος στόχος είναι να εξαιρεθούν οι δαπάνες για το μεταναστευτικό από τον προυπολογισμό. Το κόστους του μεταναστευτικού φαίνεται αυτή τη στιγμή να ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος μπορεί να επιτευχθεί μέσω Ιταλίας και αφορά τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά για την αντιμετώπιση της νόσου στην πραγματική οικονομία. Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν μπορεί να φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι ζητάει εξαιρέσεις για δύο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα. Είναι γνωστές οι απόψεις για την Ελλάδα σε τέτοια ζητήματα από τις χώρες του Ευρωπαϊκού βορά.
Το μεγάλο αγκάθι αυτή τη στιγμή όμως είναι η επιδότησης των μισθών για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν υποχρεωτικά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στις περιπτώσεις αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή. Αυτο όμως θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα νοικοκυριά τα οποία ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την δεκαετή κρίση για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν από το απόθεμα τους την αναγκαστική λειτουργία των επιχειρήσεων που εργάζονται.
Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει σχετική απόφαση κρίνοντας σκόπιμο η απόφαση αυτή να ληφθεί αφού πρώτα τεθεί προς συζήτηση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου προκειμένου να συμφωνηθεί πανευρωπαϊκά για τις χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, ώστε να μην προσμετράται η δαπάνη αυτή στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Διαφορετικά η ζημιά θα είναι διπλή για την κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ανατρέποντας είτε το σχέδιο των φοροελαφρύσεων είναι οδηγούμενη σε επιβολή νέων μέτρων λιτότητας λόγω υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων.