Κατά της απόφασης της κυβέρνησης για κλειστούς ναούς κατά την περίοδο των εορτών συντάσσονται ολοένα και περισσότεροι ιεράρχες με τις αντιδράσεις να πληθαίνουν στους κόλπους της Εκκλησίας. Μήλον της έριδος η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την παρουσία μόλις 9 εκκλησιαζομένων εντός των ναών τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.
Τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομαδα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τις αντιδράσεις από μητροπολίτες και ιερείς να πληθαίνουν, να υποστηρίζουν πως το μέτρο των εννέα εκκλησιαζομένων είναι πρακτικά ανεφάρμοστο και να ζητούν οι ναοί, είτε να λειτουργήσουν κανονικά, είτε να εξακολουθήσουν να λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών.
Στην λογική αυτή, κάποιες ακραίες φωνές ζητούν οι νανοί να ανοίξουν κανονικά για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φωνές όσων παίρνουν ανοικτά θέση κατά των μέτρων.
«Εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν, είμεθα αγανακτισμένοι», δήλωσε στο OPEN ΤV, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης έκανε λόγο για «διωγμό».
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Εκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως». Επισήμανε επίσης ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».
Αντιστοίχως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τον προβληματισμό του, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μιλήσει για μια χρυσή τομή, για ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί εν τοις πράγμασι, δηλαδή στην πραγματικότητα. Δεν είναι εφαρμόσιμα τα μέτρα της πολιτείας».
«Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται τα θέματα χωρίς να γνωρίζουν την πραγματικότητα ή θέλουν να μην τη βλέπουν», αναφέρει στον Ταχυδρόμο.
Με το ζήτημα της ενότητας να κυριαρχεί, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η λιτανεία ή η μεγάλη εκδήλωση των Θεοφανίων στη θάλασσα ή στα ποτάμια ή στις λίμνες, είναι πολύ λογικό ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί τούτη τη χρονιά. Σε ό,τι αφορά όμως στο δωδεκαήμερο και τις θείες λειτουργίες, πρέπει να βρεθεί το μέτρο που να είναι εφαρμόσιμο. Ας ελπίσουμε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα δώσει τις σωστές κατευθύνσεις και αυτές θα ακολουθήσουμε».
Eπίσης αναφερόμενος στους άνωθεν κρατούντες της πολιτείας, επεσήμανε ότι: «Πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο και θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να κρατήσουμε την ενότητά μας. Το εύχομαι από καρδίας, έχω κάνει τεράστια προσπάθεια, ξέρω ότι και άλλοι προσπαθούν μαζί με μας. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι αν θέλουν να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και όλων των προβλημάτων που έχει η πατρίδα μας, να φροντίσουν να είμαστε ενωμένοι όλοι. Εμείς θα το επιδιώξουμε με κάθε τρόπο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει κι ο λαός μας να γιορτάσει Χριστούγεννα».
Επιπροσθέτως, ανοιχτές εκκλησίες και λειτουργίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων ζητά με επιστολή του προς τη διαρκή Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός επικαλούμενος τις αντιδράσεις χριστιανών και χριστιανικών συλλόγων.
Σημειώνει ότι η εκκλησία έχει επίγνωση της κατάστασης με την πανδημία, ωστόσο τονίζει ότι «Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς» ενώ αναφέρεται σε «σαρανταλείτουργα» που τελούνται αυτήν την χρονική περίοδο (από τις 6.00 έως τις 8.00 το πρωί) και στα οποία μετέχει εξαιρετικά μικρός αριθμός πιστών.
Το πλήρες κείμενο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα patrisnews.gr του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ηλείας έχει ως εξής:
«Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,
Σεβασμιώτατοι άγιοι Σύνεδροι,
"‘Ελαβα το ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της 7-12-2020 με την αποστολήν της νέας ΚΥΑ της Κυβερνήσεως περί παρατάσεως των μέτρων προστασίας από τον κίνδυνον της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι 14 Δεκεμβρίου και θα πειθαρχήσουμε.
"Όμως πρέπει να επισημάνω τις αντιδράσεις Χριστιανικών Συλλόγων και Σωματείων- έχετε λάβει και εσείς πρόσφατα τέτοιες διαμαρτυρίες – αλλά και Χριστιανών μου, οι οποίοι διαμαρτύρονται δια το κλείσιμο των Εκκλησιών μας. Νομίζω δε δικαίως.
"Διότι, ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση. Βεβαίως με όλες τις προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις και ολίγοι σε κάθε Ναό). ΝΑΙ, στους μεγάλους Ναούς που χωράνε χίλιοι και πλέον Χριστιανοί ας επιτραπή να εισέλθουν λιγότεροι από 100,50. Αλλά να μπουν μερικοί μέσα. Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς. Τώρα μάλιστα γίνονται τα σαρανταλείτουργα το πρωί (6-8 π.μ.). Λίγοι Χριστιανοί συνήθως πηγαίνουν. Ας μη εμποδίσουμε 5 ή 10 ή και 15 Χριστιανούς να λάβουν μέρος.
Μακαριώτατε και Άγιοι Αδελφοί,
"Θα τα τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά να επιτραπή ο Εκκλησιασμός ολίγων Χριστιανών. Διότι, όπως το βλέπετε και το ζήτε και εσείς, δεν έχουμε μόνον εμείς οι Αρχιερείς και οι ιερείς μας πίεσι των Χριστιανών μας, αλλά πολλοί εξ αυτών εναντιώνονται και κατά της Κυβερνήσεως. Οι Κυβερνώντες είναι Χριστιανοί. Ας το προσέξουν και αυτό.
Επί τούτοις διατελώ»