Βελτιωμένη η εικόνα σήμερα - Διάσπαρτες εστίες
Φωτιά στην Ανατολική Μάνη

Βελτιωμένη η εικόνα σήμερα - Διάσπαρτες εστίες

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Μάνη, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Από το μεσημέρι δεν καταγράφονται πια ενεργά μέτωπα σε Δροσοπηγή και Γέρμα, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αναζωπυρώνονται.

Στο σημείο πλέον επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τις διάσπαρτες εστίες, αλλά και τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται. ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις με 175 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 47 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης 8 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν, προς το παρόν, το έργο τους καθώς στη περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι. 

Σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά που καίει επίσης από χθες στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα, παρουσιάζοντας και αυτή καλύτερη εικόνα. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Να σημειωθεί πως στη προληπτική εκκένωση τριών χωριών (Βαχός, Δροσοπηγή και Γέρμα) στην περιοχή Λαγκάδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης είχαν προχωρήσει χθες το μεσημέρι οι αρχές, ενώ το απόγευμα λόγω αλλαγής στην κατεύθυνση των ανέμων εκκενώθηκαν προληπτικά και δύο ακόμα οικισμοί: Σκαμνάκι και Νεοχώρι.

Υπενθυμίζεται  επίσης ότι με μήνυμα μέσω του «112» που στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάλεσε χθες το βράδυ τον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή, να είναι σε επιφυλακή σε όλη της διάρκεια της νύχτας και να παρακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Λαγκάδα, του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Παραμείνετε σε επιφυλακή όλο το βράδυ. Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Παρακολουθείτε και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Στην περιοχή άλλωστε χτες παρευρέθη και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την πυροσβεστική το μέτωπο αρχικώς βρισκόταν ανάμεσα στο Γύθειο και την Αερόπολη στην περιοχή Δρακουλιάνικα, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι 6 μποφόρ που δυσκόλεψαν  το έργο των πυροσβεστών.

Λίγο πριν της 2 το μεσημέρι το μέτωπο της φωτιάς «έσπασε» στα δύο. Το ένα  κινήθηκε προς το βουνό και δεν ανησυχούσε την Πυροσβεστική, αλλά το δεύτερο είχε φορά προς τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά στη Νεάπολη. Κι ενώ μέχρι τότε δεν απειλούνταν κατοικημένες περιοχές,  είχε διακοπεί η οδική επικοινωνία Αρεόπολης- Γυθείου και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγονταν μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Στο μεταξύ, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.