Ήταν σαν χθες 23 Ιουνίου του 2016 όταν το 51,9% των Βρετανών ψήφισε Brexit με συνακόλουθη παραίτηση του πρωθυπουργού David Cameron.
Η ιδιαίτερη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προϊόν μόνο της τελευταίας πενταετίας. Τη δεκαετία του 1960 το Ηνωμένο Βασίλειο αναζήτησε μια στενότερη σχέση βασισμένη στο εμπόριο με την τότε Κοινή Αγορά, μετέπειτα ΕΟΚ, για να ενταχθεί τελικά το 1973.
Έκτοτε, αναπτύχθηκε σταδιακά μια ένταση γύρω από την κατεύθυνση της Ένωσης: Από τη μια πλευρά, η πλειοψηφία των εταίρων και ειδικότερα οι μεγάλες χώρες στην ηπειρωτική Ευρώπη προέκριναν μια πιο ομοσπονδιακή κατεύθυνση. Από την άλλη, υπήρχε η πιο πρακτική, συνεργατική ιδέα της Βρετανίας για την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ταυτόχρονα, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιστάθηκε συχνά στην τάση του να γίνει μια «όλο και στενότερη Ένωση», όπως διατυπώθηκε επίσημα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Η Ευρώπη με αυτή τη μορφή δεν ενέπνευσε και πολύ τους Βρετανούς, καθώς διαφαινόταν ότι οδηγούσε στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, κάτι αναντίστοιχο με την Βρετανική εθνική και κοινοβουλευτική «υπερηφάνια».
Με δεδομένο το αποτέλεσμα του τελευταίου δημοψηφίσματος, στις 29 Μαρτίου 2017, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει σίγουρα την ΕΕ. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενός νόμου που ασχολείται με τις χώρες που εγκαταλείπουν την ΕΕ.
Μετά από αυτό η βρετανική πολιτική έπεσε σε μια περίοδο αναταραχής. Μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σχετικά με τους όρους αποχώρησης και τις μελλοντικές σχέσεις και μετά από δυο εθνικές εκλογές το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020. Οι διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες συνεχίστηκαν μέχρι και λίγες μέρες πριν το προγραμματισμένο τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Ποια είναι από τότε μέχρι τώρα η πορεία του ΑΕΠ της χώρας, πως κινήθηκε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο και ποια είναι η διαδρομή του σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές; Πόσο επηρεάστηκε η ισοτιμία της λίρας με το ευρώ;
Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το Brexit πιθανότατα θα βλάψει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και θα μειώσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημά του μακροπρόθεσμα και ότι το ίδιο το δημοψήφισμα έβλαψε την οικονομία. Πάντα σε τέτοιου επιπέδου διαπραγματεύσεις, οι δυο πλευρές ισχυρίζονται ότι πέτυχαν τους στόχους τους.
Όμως εκεί που φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές φαίνεται να είναι ευχαριστημένες , είναι ότι το εμπόριο θα συνεχιστεί χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις για αγαθά και κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2021, πέμπτη συνεχόμενη περίοδος συρρίκνωσης και σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση. Η οικιακή κατανάλωση μειώθηκε 10,4% (έναντι -9,2% το 4ο τρίμηνο) και οι σταθερές επενδύσεις μειώθηκαν 3,7% (έναντι -2,6% το Q4).
Εν τω μεταξύ, η καθαρή εξωτερική ζήτηση συνέβαλε θετικά στο ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 12,2% και οι εισαγωγές μειώθηκαν ταχύτερα 13,6%. Οι δημόσιες επενδύσεις, ωστόσο, αυξήθηκαν 4,8%, οι περισσότερες από το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Το επίπεδο του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης 8,7% χαμηλότερο από το σημείο που ήταν πριν από την πανδημία στα τέλη του 2019.
Ο FTSE 100 διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 7050-7100 μονάδων, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό συνέχισαν να επηρεάζουν το κλίμα ενώ οι επενδυτές αφομοιώνουν την έρευνα PMI του Ιουνίου, η οποία σηματοδότησε μια περαιτέρω ισχυρή αύξηση της παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών εν μέσω της απότομης αύξησης του φόρτου εργασίας, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να αυξάνονται. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές ήλπιζαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα έρθουν σε ανακωχή στη διαμάχη σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα αποτρέψουν έναν εμπορικό πόλεμο μετά το Brexit ,καθώς συναντώνται οι αξιωματούχοι της ΕΕ. Την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell διαβεβαίωσε τις αγορές ότι ο πληθωρισμός φοβάται ότι από μόνη της δεν θα είναι αρκετός για να οδηγήσει στην αύξηση των επιτοκίων.
Στο συγκριτικό γράφημα των δεικτών FTSE 100- DAX 30 , επισημαίνεται το άνοιγμα της διαφοράς υπέρ του DAX ήδη από τα μέσα του 2019, που συνεχίστηκε με μεγαλύτερη δυναμική στην μετα-πανδημική εποχή.
Στο εβδομαδιαίο γράφημα της ισοτιμία EUR/GBP η ισοτιμία ξεκινώντας από το 0,70 των αρχών του 2016 κατέκτησε το επίπεδο των 0,93 δημιουργώντας το υψηλό της πενταετούς οριζόντιας ζώνης με χαμηλό το 0,83. Η Ισοτιμία θα αποτυπώσει σοβαρές οικονομικές εξελίξεις, εάν και εφόσον κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε κάτω από το 0,83, είτε πάνω από το 0,93.