Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή Διακήρυξη των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, λέγοντας ότι η χώρα του θα «συνεχίσει μέχρι τέλους» να υπερασπίζεται «τα δικαιώματά της» σε Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και ότι δεν πρόκειται να αφήσει ελεύθερο πεδίο «στο PKK, στο FETO, αλλά ούτε στα αρμένικα και τα ελληνικά λόμπι».
Ειδικότερα, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ««Θα συνεχίσουμε να απωθούμε απειλές και παρενοχλήσεις κατά των συνόρων μας και να κερδίζουμε, "στα σπίτια τους", τις δυνάμεις που είναι γνωστές για την εχθρότητά τους προς την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, την Κύπρο, το Αιγαίο. Δεν θα αφήσουμε το πεδίο σε καμία από τις δυνάμεις του κακού, από την FETÖ έως το PKK, από τα αρμενικά και ελληνικά λόμπι έως το προερχόμενο από τον Κόλπο επίκεντρο της εχθρότητας. Θα συνεχίσουμε να απογοητεύουμε όσους πιστεύουν ότι θα καταστρέψουν την οικονομία μας χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό, ότι θα μας δέσουν τα χέρια, ότι θα μας στριμώξουν».
Ο πρόεδρος της γείτονος χώρας συνέχισε λέγοντας ότι «ενώ η Τουρκία διεξάγει τον πιο κρίσιμο αγώνα, στην ιστορία της, εδώ και 7 έτη, για τη σταθερότητα και το μέλλον, δεν θα δώσουμε ευκαιρίες σε όσους περιμένουν την χώρα μας να γονατίσει, τρίβοντας τα χέρια τους, περιμένοντας έτσι να έρθει η σειρά τους. Είναι μάταιο, όσοι δεν βρίσκουν την υποστήριξη που επιζητούν από το έθνος μας στο πλαίσιο της δημοκρατίας και του δικαίου να καταφεύγουν σε κάθε είδους φασιστικές παρεμβάσεις, από πραξικόπημα έως ξένη παρέμβαση».
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, «εγκαινίασαν» την θεσμοθέτηση ενός νέου διευρυμένου πλαισίου συνεργασίας με δυνατότητα ισχυρού «αποτυπώματος» στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, η Πενταμερής στάθηκε ιδιαίτερα στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και οι ΥΠΕΞ αποδοκίμασαν τις προκλητικές κινήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις με την παραβίαση του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και τις υπερπτήσεις κατοικημένων νησιών ,αλλά και την προσπάθεια εργαλειοποίησης των προσφύγων με στόχο την παράνομη είσοδο στα ελληνικά σύνορα.
Η Διακήρυξη επίσης καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πέντε υπουργοί επεσήμαναν ότι το Μνημόνιο Τουρκίας -Σαρατζ για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την στρατιωτική συνεργασία, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.