Καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση του κινδύνου μετακινήσεων με τη βοήθεια και του καλού καιρού, το κυβερνητικό επιτελείο κατόπιν εισηγήσεων των επιστημόνων εξετάζει ένα νέο πλέγμα στοχευμένων και «έξυπνων» μέτρων. Το θέμα τέθηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον φόβο χαλάρωσης και τον κίνδυνο συνωστισμού, ενόψει και της Καθαράς Δευτέρας.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας, συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού και εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση και συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Στο πλαίσιο αυτό οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μέτρων θα εξεταστεί η τροποποίηση της χρήσης του κωδικού «6» που αφορά τη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Μέτρο το οποίο υπενθυμίζεται δεν ισχύει μετά τις 9 το βράδυ καθημερινά και μετά τις 6 το απόγευμα τα σαββατοκύριακα.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να τροποποιηθεί η λειτουργία του κωδικού στο 13033, ώστε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα για να μεταβεί κάποιος σε συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να αθληθεί, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολίτες να ταξιδεύουν με το όχημά τους σε άλλες δημοτικές περιοχές, έως και στην άκρη του λεκανοπεδίου, με την πρόφαση της άθλησης.
Επίσης, αυστηρότεροι έλεγχοι και διασταυρώσεις θα πραγματοποιούνται σε όσους χρησιμοποιούν τον «κωδικό 4» (Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο) του οποίου επίσης γίνεται κατάχρηση από πολίτες.
Το πρωί της Tετάρτης θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, το απόγευμα της Τετάρτης, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Στην κατεύθυνση αυτή για περαιτέρω μέτρα, άλλωστε, είχαν κινηθεί και οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το ξέσπασμα της πανδημίας είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να κάνουν υπομονή δυο εβδομάδες, κάνοντας παράλληλα λόγο για άνοιγμα της οικονομίας, αλλά με «έξυπνες λύσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.
Την ανάγκη να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων «έξυπνες λύσεις» για την επανεκκίνηση της αγοράς, τόνισε από πλευράς του και ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει lockdown αλλά είναι σαν να μην υπάρχει».
Την ίδια στιγμή, το Σύστημα Υγείας συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, ως απόρροια των αριθμών των κρουσμάτων, αλλά των καθημερινών εισαγωγών ασθενών με Covid-19. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, ενώ τα κρούσματα ήταν σταθερά υψηλά, στα 1.176.
Η βραδεία επιδείνωση των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων, καθώς από τις 665 εισαγωγές στις απλές κλίνες για κορονοϊό το προηγούμενο 48ωρο αναμένεται να οδηγηθούν το επόμενο διάστημα σε μονάδες εντατικής θεραπείας κι άλλοι ασθενείς, κάτι που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται ήδη στα όριά του.
Το plan b για τα νοσοκομεία
Ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας, η μάχη με τον ιό είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 100% ήταν χθες η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία Σωτηρία, Ευαγγελισμός και Σισμανόγλειο, ενώ στο σύνολό τους οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από 12% σε μια εβδομάδα.
Από χθες ήδη διαμορφώνονται ακόμα 70 κλίνες ΜΕΘ από non-covid σε μονάδες εντατικής θεραπείες για ασθενείς με κορονοϊό. Αυτή η κίνηση θα ανακουφίσει άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την πίεση που δέχεται και που θα συνεχίσει να δέχεται. Επίσης, δεν πρόκειται μέχρι τη λήξη συναγερμού στην Αττική να γίνονται διακομιδές ασθενών από άλλους νόμους, ενώ θα υπάρξει και άνοιγμα κλινών σε κοντινούς νομούς (Χαλκίδα, Κόρινθος, Λιβαδειά), προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στις κλινικές του λεκανοπεδίου.
Τέλος, στον σχεδιασμό αποσυμπίεσης περιλαμβάνεται και η ενεργοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων. Ήδη προγραμματίζεται μεταφορά non-covid περιστατικών στο ΝΙΜΙΤΣ. Να σημειωθεί ότι συνολικά στη χώρα η διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 900, δίχως να περιλαμβάνονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές.