«Δεν ξέρω από πού έχει ξεκινήσει αυτή η παραφιλολογία για τα εμβόλια. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να μην κάνει το εμβόλιο της γρίπης ακόμα και αν έχει τον κορονοϊό» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό υπογράμμισε πως δεν έχουν αλλάξει οι οδηγίες για τον εμβολιασμό, δεν απαιτείται αρνητικό τεστ για την διεξαγωγή του και δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος γι’ αυτό.
«Υπάρχουν αντενδείξεις αν κάποιος έχει πυρετό να κάνει συγκεκριμένα εμβόλια. Το εμβόλιο της γρίπης δεν έχει κάποια αντένδειξη ακόμα και σε ήπιες λοιμώξεις τα παιδιά μπορούν να το κάνουν με απόλυτη ασφάλεια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ο λόγος που λέμε καμία φορά αν κάποιος έχει πυρετό να μην το κάνουν είναι γιατί θα έχει λιγότερη αποτελεσματικότητα το εμβόλιο όχι ότι γίνονται πιο επικίνδυνα».
Παράλληλα ανέφερε πως το δεύτερο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικό και συμπλήρωσε πως «το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lock down, είναι το κλείσιμο των σχολείων».
Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα». Επίσης, υπογράμμισε πως η προσήλωση στη μάσκα αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αυτοπροστασία των πολιτών έναντι του κορονοϊού.
Ο κος Μαγιορκίνης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».
Τέλος, ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βάθης και η Πλατεία Αμερικής.
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις νοσηλείες είπε ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 600 άτομα σε απλά κρεβάτια με covid-19 και εξήγησε ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των διασωληνωμενων. «Αν φτάσουνε τους 200 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μπορεί να δούμε και 10 ή 15 θανάτους σε μία μέρα» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι το ζητούμενο.
Πάντως ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, την τελευταία βδομάδα αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ενδεικτική και γι αυτό για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα.
Από την πλευρά του ο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνέστησε ο εμβολιασμός να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Όσο πιο αργά εμβολιαστούμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τείχος προστασίας που χρειαζόμαστε, είπε και υπογράμμισε πως κάθε φάρμακο, και τα εμβόλια, θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.