Ένας πρωτοετής της Νομικής της Αθήνας αφηγείται την απόλυτη παράνοια που έζησε στην Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου την προηγούμενη Πέμπτη. Με τις αριστερές οργανώσεις να συναγωνίζονται στον «σουρεαλισμό» και στον ολοκληρωτισμό της υποκρισίας. Αλλά και με την ΔΑΠ ΝΔΦΚ να απουσιάζει, επιτρέποντας στους «δημοκράτες» φασίστες να αποφασίζουν με σταλινικές μεθόδους για καταλήψεις, εις βάρος ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας στην Νομική.
Παραθέτουμε την ανώνυμη – για προφανείς λόγους- επιστολή του πρωτοετούς φοιτητή:
«Μια καλά ενορχηστρωμένη φαρσοκωμωδία εκτυλίχθηκε για άλλη μια φορά μπροστά στα μάτια ημών των φοιτητών κι όχι μόνο. Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ) του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής, απαρτιζόμενη σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από αριστερές ή αριστερίζουσες οργανώσεις, αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη της Σχολής την Πέμπτη 17/10 και την Παρασκευή 18/10, εκφράζοντας την εναντίωσή της στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στην επικείμενη θεσμοθέτηση ορίου σπουδών (το περίφημο «ν+2») και στην εξίσωση των πτυχίων δημόσιων πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολεγίων.
Κι εδώ, λοιπόν, είναι που αναφύεται το ερώτημα κατά πόσο η Γενική Συνέλευση έχει την εξουσιοδότηση να αποφασίζει και να διατάζει την κατάληψη και τη διακοπή της λειτουργίας ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος. Εξάλλου, πέρα από το γεγονός ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της η αναστολή των μαθημάτων της Νομικής, η ίδια η Γ.Σ. δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση ως ανώτατο συλλογικό όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου.
Κι αυτό, γιατί πρώτον σε αυτήν τη συνεδρίαση, μολονότι θεωρητικά συμμετέχουν μόνο σπουδαστές της Νομικής, εντούτοις στην πράξη μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, εφόσον πριν από την έναρξή της δεν προϋποτίθεται η επίδειξη φοιτητικού πάσο ή κάποιας βεβαίωσης σπουδών στη Νομική.Συνεπώς, ο «εξωπανεπιστημιακός δάκτυλος»είναι υπαρκτός και απειλεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των φοιτητών της Σχολής.
Κατά δεύτερον, όπως αποκαλύπτουν και τα πρακτικά της Συνέλευσης της Τετάρτης 15/10, οι υπερψηφίσαντες την πρόταση του αριστερού «Ενιαίου Αγωνιστικού Πλαισίου» -πρωτεργάτη και διοργανωτή της κατάληψης-ήταν 142 σε σύνολο μόλις 330 ψηφισάντων, τη στιγμή που οι φοιτητές της Νομικής αριθμούν περί τους 1800 (!), χωρίς καν να προσμετρώνται οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί. Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή αν μιλούσε κανείς για, τρόπον τινά, δικτατορία της μειοψηφίας, η οποία λαμβάνει αποφάσεις εξ ονόματος του σώματος των φοιτητών,χωρίς τη συγκατάθεσή τους,σε ένα όργανο που έχει απολέσει την αξιοπιστία του. Κι όλα αυτά, μάλιστα, ενόσω από τη Συνέλευση απουσιάζει η πλειοψηφούσα παράταξη της Σχολής, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ…
Να είμαστε, ωστόσο, δίκαιοι και να μην εθελοτυφλούμε μπροστά στην πραγματικότητα. Η ευθύνη για αυτήν την αντικανονική κατάσταση που επικρατεί στα φοιτητικά τεκταινόμενα της Νομικής δεν βαραίνει μονάχα τους λογής αριστερούς θιασώτες της κατάληψης. Η «κυβερνώσα» ΔΑΠ, αντί να στέκεται αμήχανη μπροστά στις παρατυπίες της Γ.Σ, νίπτοντας τας χείρας της και χρησιμοποιώντας ως άλλοθι αποχής από τη συνεδρίαση την παρουσία εξωπανεπιστημιακών, όφειλε να λάβει μέρος στη Συνέλευση και να επιχειρηματολογήσει εκ των έσω κατά του διήμερου κλεισίματος της Σχολής.
Να θέσει προς συζήτηση το ζήτημα της παρουσίας φοιτητών άλλων σχολών ή ακόμη και μη φοιτητών. Να διεκδικήσει τη λήψη απόφασης που θα όριζε πως προ της έναρξης της συνέλευσης οι φοιτητές πρέπει να επιδείξουν κάποιο έγγραφο που αποδεικνύει τη φοίτησή τους στη Νομική.Όχι μόνο για να προασπίσει την κομματική της -κατά των καταλήψεων- γραμμή, αλλά και για να συμβάλει στην ανάκτηση του κύρους του Φοιτητικού Συλλόγου και της Γενικής του Συνέλευσης.
Διότι, εκτός των άλλων, όσο εξακολουθεί να απέχει, ένα μεγάλο μέρος των σπουδαστών, χρέος εκπροσώπησης του οποίου φέρει η ΔΑΠ, παραμένει ανέκφραστο και, άρα, έρμαιο των αποφάσεων μιας πλειοψηφίας μεν στη Συνέλευση, μειοψηφίας δε επί του συνόλου των φοιτητών.Μπορεί, βέβαια, ποτέ να μην είναι αργά, αλλά πλέον δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
Κι επειδή ακριβώς σε ένα όργανο που θέλει να αυτοαποκαλείται δημοκρατικό, όπως η Γ.Σ., διαρκής στόχευση πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή φοιτητών που συνδιαλέγονται και συναποφασίζουν, καίριο θα ήταν να διαμορφωθεί μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής (αυτό είναι ασφαλώς μια πρόταση και για οποιαδήποτε άλλη σχολή), ώστε κάθε παράταξη ή και ανεξάρτητος φοιτητής να μπορεί να καταθέτει τις θέσεις του προς όλους τους συμφοιτητές του. Ενδεχομένως, δε, θα μπορούσε να μεταδίδεται ζωντανά κάθε Γενική Συνέλευση και να υπάρχει δυνατότητα ο φοιτητής να ψηφίζει και ηλεκτρονικά επί των ζητημάτων που τίθενται. Η τεχνολογία μας λύνει τα χέρια. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λοιπόν…»
Υπεύθυνος για τη φιλοξενία, Ανδρέας Ζαμπούκας
Διαβάστε ακόμα: