Η Ελλάδα στη «λευκή λίστα» της Βρετανίας - Δεν χρειάζεται 14ήμερη καραντίνα

Η Ελλάδα στη «λευκή λίστα» της Βρετανίας - Δεν χρειάζεται 14ήμερη καραντίνα

Στη λίστα των χωρών που όταν φτάνουν οι επισκέπτες στην Αγγλία δεν θα υποχρεώνονται σε 14ήμερη καραντίνα μπήκε η Ελλάδα σε μια «κίνηση - έκπληξη» από την βρετανική πλευρά. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο περιλαμβάνονται στη λίστα, η οποία τίθεται σε ισχύ από τις 10 Ιουλίου.

Ωστόσο χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και η Πορτογαλία δεν είναι, πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες από αυτούς τους προορισμούς πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η Σκωτία και η Ουαλία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, «από τις 10 Ιουλίου, εκτός εάν έχουν επισκεφθεί ή σταματήσει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τις προηγούμενες 14 ημέρες, οι επιβάτες που φτάνουν από τις ακόλουθες χώρες δεν θα υποχρεωθούν να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Αγγλία»:

Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ελλάδα, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Αρούμπα, Γροιλανδία, Πολωνία, Αυστραλία, Γρενάδα, Ρεϊνιόν, Αυστρία, Γουαδελούπη, Σαν Μαρίνο, Μπαχάμες, Χονγκ Κονγκ, Σερβία, Μπαρμπέιντος, Ουγγαρία, Σεϋχέλλες, Βέλγιο, Ισλανδία, Νότια Κορέα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Τζαμάικα, Μπονέρ-Άγιος Ευστάθιος-Σάμπα (Ολλανδικές Αντίλλες), Άγιος Βαρθολομαίος, Κουρασάο, Ιαπωνία, Σεντ Κιτς και Νέβις, Κύπρος, Λιχτενστάιν, Αγία Λουκία, Τσεχία, Λιθουανία, Σεντ Πιερ και Μικελόν, Δανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Δομίνικα, Μακάο, Ταϊβάν, Νησιά Φερόες, Μάλτα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Φίτζι, Μαυρίκιος, Τουρκία, Φινλανδία, Μονακό, Βατικανό, Γαλλία, Ολλανδία, Βιετνάμ, Νέα Καληδονία και Γαλλική Πολυνησία.

  • Οι ταξιδιώτες από την Ιρλανδία είχαν ήδη εξαιρεθεί από την υποχρέωση να μπαίνουν σε καραντίνα.
  • Οι αφίξεις από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών.
  • Η απόφαση αυτή ισχύει για όλες τις μετακινήσεις προς την Αγγλία, με τρένο, φέριμποτ, λεωφορείο, αεροπλάνο ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Πριν αναχωρήσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ειδικό έντυπο για το πού θα βρίσκονται και να το παρουσιάζουν στις αρχές κατά την άφιξή τους στην Αγγλία. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τους μονίμους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σναπς είχε δηλώσει πως η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στις 50 περίπου χώρες για τις οποίες η Αγγλία θα άρει τα μέτρα καραντίνας. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αναμένει οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα να χαλαρώσουν αντίστοιχα και τους δικούς τους περιορισμούς για τους Βρετανούς ταξιδιώτες.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη στην ειδησεογραφική εκπομπή Sky News Tonight είχε αναφέρει πως οι Βρετανοί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, με τις ημερομηνίες να οριστικοποιούνται μέχρι τα μέσα του μήνα. Παράλληλα, μίλησε για τη στενή παρακολούθηση της τρέχουσας εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την αμοιβαία άρση όλων των περιορισμών και για το σχέδιο που η Ελλάδα εφαρμόζει, ώστε οι τουρίστες να περάσουν καλά, να είναι ασφαλείς και να αποτραπεί η εξάπλωση τυχόν κρουσμάτων.