Condiotionality. Αυτή η λέξη είναι που διχάζει τον Βορρά με το Νότο. Αυτή η λέξη που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία καθώς συνόδευε όλα τα μνημόνια. Ρευστότητα υπό όρους ή διαφορετικά αιρεσιμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα η διαφορετικά ο κουμπαράς του ESM θα πρέπει, σύμφωνα με τον σκληρό Βορρά, να διατεθεί υπό τον όρο να υλοποιούνται συμφωνημένα δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές. Στην Ευρώπη του κορονοϊού με τους χιλιάδες νεκρούς, τα διαλυμένα συστήματα υγείας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να πει κανείς κονταροχτυπιούνται για το πώς θα αξιοποιηθεί ο «κουμπαράς» του ESM. Το Eurogroup αναζητά λύσεις για την χρηματοδότηση των κρατών μελών που χρειάζονται άμεση ρευστότητα και πως θα μπορούσε να προχωρήσουν στην έκδοση Ευρωομολόγων εκτάκτων συνθηκών, τα Cononabonds.
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά η συνεδρίαση είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Στους Βόρειους και τους Νότιους. Η δεύτερη που οι χώρες τους δοκιμάζονται από την κρίση αλλά και από τα μνημόνια που έχουν περάσει και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχουν επιβάλλει στους πολίτες τους ζητούν τα 410 δις του ESM να διατεθούν χωρίς όρους και προυποθέσεις. Οι πρώτοι που μπορούν να ανοίξουν τα δικά τους θησαυροφυλάκια δεν επιθυμούν χρήματα από το ελικόπτερο προς πάσα κατεύθυνση χωρίς όρους. Αν και ο ESM δεν έχει προβάλει ουδεμία διαφωνία και κυρίως δεν στηρίζει λογικές Μνημονίων εντός της ευρωομάδας τα προβλήματα είναι πολλά τα οποία φθάνουν ακόμα και στην έκδοση Coronabonds.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. προχώρησε στο πάγωμα του συμφώνου σταθερότητας. Μπορεί ή η Ελλάδα αυτή τη στιγμή να έχει στη φαρέτρα της ένα σημαντικό οπλοστάσιο που φθάνει από 34 δις. ευρώ και υπό όρους θα μπορούσε να φθάσει κοντά στα 50 δις. ευρώ η βαθιά ύφεση και η ανυπολόγιστη ζημιά από τον τουρισμό ενδεχομένως να βαθύνει περαιτέρω την ελληνική οικονομία προσεγγίζοντας τα αρνητικά σενάρια των οίκων -κάτι που δεν συναντήσαμε στα χρόνια των Μνημονίων- ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερα χρήματα όχι για την αντιμετώπιση αυτή καθαυτής της κρίσης αλλά για την επόμενη μέρα. Για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Τα λάθη του 2008 από η Γερμανία και συνολικά από το Eurogroup δεν μπορούν και δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Και αν για μερικές χώρες είναι πολύ εύκολο να βγάλουν 720 δις. ευρώ από τα θησαυροφυλάκια για άλλες δεν είναι. Ακόμα και η απόφαση που επιτρέπει στα κράτη- μέλη να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων (μέσω του παγώματος του συμφώνου σταθερότητας) της πανδημίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις τα χρήματα αυτά στον κουμπαρά σου για να μπορέσεις να δράσεις.
Πάντως ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνει ότι οι κανόνες δεν είναι γραμμένοι στην πέτρα, αναμένοντας τη νέα σύνοδο κορυφής για τις σημαντικές αποφάσεις.
Στο εσωτερικό της χώρα η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει λύση σε ένα σημαντικό θέμα που έχει ανακύψει και αφορά την αναστολή εξόφλησης επιταγών οι οποίες θα έπρεπε να καλυφθούν την τρέχουσα περίοδο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το «ικανό χρονικό διάστημα» θα είναι μικρότερο από τρεις μήνες, περιθώριο το οποίο θα επανεξετάζεται σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Στο πακέτο της επόμενη μέρας το οικονομικό επιτελείο ε πρώτη φάση σχεδιάζει τη χορήγηση των κρατικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί το αργότερο στα τέλη Απριλίου. Μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μείωση των φόρων και εργοδοτικών εισφορών. Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως με τα νεότερα δεδομένα αναμένεται η ελληνική οικονομία να περάσει σε ύφεση το 2020 αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και αναλυτών, μετά τη βουτιά θα έρθει η μεγάλη ανάκαμψη.