Κορονοϊός: Αγώνας ενάντια στον χρόνο και στη μετάλλαξη «Δέλτα» για να αποφευχθεί το 4ο κύμα στην Ευρώπη

Κορονοϊός: Αγώνας ενάντια στον χρόνο και στη μετάλλαξη «Δέλτα» για να αποφευχθεί το 4ο κύμα στην Ευρώπη

Σε αγώνα ενάντια στον χρόνο και στην επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού, του ινδικού στελέχους που διασπείρεται με ταχύτητα στη Γηραιά Ήπειρο, εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού, με το 31% των πολιτών στην Ελλάδα να είναι εμβολιασμένοι και το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει κατά 1% ανά δυο-τρεις ημέρες με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Όπως προειδοποιεί απο τη σχεδόν «πράσινη» επιδημιολογικά Κρήτη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, η μετάλλαξη Δ είναι τρομερά μεταδοτική και αυτό εξηγεί τη «δυναμική» της επέλασής της στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού με τις αφίξεις των τουριστών  σίγουρα κρούσματα με την μετάλλαξη «Δέλτα» θα μπουν στη χώρα μας και γι' αυτό ο καθηγητής πνευμονολογίας από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο testing, τις ιχνηλατήσεις και την ορθή τήρηση της καραντίνας από τους θετικούς. 

Προστατεύουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη «Δέλτα»;

Στο μεταξύ οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού προχωρούν με ένα μέσο όρο των 100.000 την ημέρα, με τα εμβόλια να προσφέρουν προστασία από τη μετάλλαξη «Δέλτα», μειωμένη ωστόσο σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοιού με την αυξημένη μεταδοτικότητα δημιουργεί ανησυχία για την εμφάνιση ενός 4ου κύματος της πανδημίας στα κράτη της ΕΕ.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του ινδικού στελέχους η Μαρία Θεοδωριδου λέει ότι μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις στη Βρετανία, έδειξαν πως η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer από την παραλλαγή Δέλτα υπολογίζεται στο 86% και με το AstraZeneca περίπου στο 66%.

Τα ποσοστά αυτά, ειδικά για το εμβόλιο της Αstra Ζeneca, θυμίζουν το «πάθημα» στις Σεϋχέλλες, το εξωτικό νησί του ινδικού ωκεανού που παρότι κατάφερε να γίνει η πιο εμβολιασμένη χώρα στον κόσμο, βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα έξαρση της COVID όταν άνοιξε στους τουρίστες γιατί τα ινδικής και κινεζικής προέλευσης εμβόλια  που είχαν χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό του σχεδόν 70% του πληθυσμού του νησιού είχαν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Το «πάθημα» στις Σεϋχέλλες έγινε παγκόσμιο μάθημα και ήδη οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας, καθώς η ασταμάτητη μετάλλαξη «Δέλτα»  μετα την «επέλαση» της στη Μ.Βρετανία,  καθίσταται πλέον κυρίαρχη στην Πορτογαλία και προκαλεί τοπικές εξάρσεις της COVID στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η «δυναμική» της εξάπλωσης του ινδικού στελέχους  εγείρει έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες και για την ένταση ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος και για τον χρόνο κορύφωσης του, με μοναδικό ανάχωμα την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Αν δεν καταφέρουμε να ορθώσουμε γρήγορα το απαιτούμενο τείχος προστασίας, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» απειλεί να «γκρεμίσει» ότι έχουμε «χτίσει» μέχρι τώρα με τους εμβολιασμούς από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 και μετά.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάλλαξη «Δέλτα»

Από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής επισημαίνει ότι από τη Μεγάλη Βρετανία βλέπουμε πως το ινδικό στέλεχος (η μετάλλαξη Δέλτα) αφορά κυρίως τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων εμβολίων, αν δεν έχει ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα.

Γι' αυτό με εξαίρεση το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson, είναι πολύ σημαντικό σε όσους έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και κυρίως με το εμβόλιο της Αstra Zeneca να κάνουν τις δεύτερες δόσεις- να μη μείνει στη μέση ο εμβολιασμός. Γι' αυτό άλλωστε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε έκκληση στους πολίτες μέσα από τη ζωντανή ενημέρωση των 18.00 μμ. να φροντίσουν να κάνουν όλοι τη 2η δόση.

Το ινδικό στέλεχος έχει συμπεριληφθεί στον πίνακα των στελεχών που προκαλούν ανησυχία σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του και του χαρακτηριστικού της ανοσιακής διαφυγής που διαθέτει.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι το μόνο «όπλο» για την αντιμετώπιση του, με την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να παραμένει σε εγρήγορση και να συνεδριάζει σήμερα (Τετάρτη) για την κατάργηση της χρήσης της μάσκας από όλους στους εξωτερικούς χώρους και όταν δεν θα υπάρχει συνωστισμός. Το μέτρο που θα αφορά όλους -εμβολιασμένους και μη -θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, εφόσον συμφωνήσουν όλα τα μέλη της Επιτροπής και γίνει η σχετική εισήγηση στην Κυβέρνηση.