Στόχος είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στην μετα-πανδημία εποχή να στηριχθεί σε νέες και ποιοτικές δουλειές, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στην ψηφιοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη, όχι στην κατανάλωση, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού από το συνέδριο των Δελφών για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και την σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση, είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε, θέλουμε τα ευρωπαϊκά αυτά κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για μια νέα ανάπτυξη, που θα στηριχθεί σε νέες δουλειές, που θα συμβάλουν στην μείωση των ανισοτήτων και στην δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ.Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του, με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ακτινογραφώντας την επόμενη ημέρα και τονίζοντας ότι οι προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης ταιριάζουν απόλυτα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Στην κατεύθυνση αυτή, το μεγαλύτερο μέρος των 32 δισ ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα θα διατεθούν στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την εξωστρέφεια, χρηματοδοτώντας ιδιωτικές επενδύσεις που θα ενταχθούν στο συνολικό σχέδιο και να καλύψουν τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό μέρος από το επενδυτικό χάσμα Ελλάδας- ΕΕ που δημιουργήθηκε τα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι όχι μόνο η ταχεία ανάπτυξη αλλά και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και εξήγησε τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης: «Θα πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε πολύ στέρεα κοινωνικά θεμέλια και την καταπολέμηση των ανισοτήτων», προσθέτοντας ότι «από εμάς εξαρτάται πως οι πόροι θα δαπανηθούν και θα επενδυθούν στους στόχους που έχουμε θέσει».
Επεσήμανε ότι το ισπανικό σχέδιο ανάκαμψης είναι πολύ καλό, πως αμφότερες οι χώρες, Ελλάδα και Ισπανία έχουν παράδοση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να απορροφήσουμε τα κονδύλια.
Ειδική μνεία έκανε στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2020, κάνοντας λόγο για «τεκτονικές πλάκες της ευρωπαϊκής πολιτικής» που «μετατοπίστηκαν όταν η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να προσχωρήσει στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης και του κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος αγοράς εμβολίων».
«Η Άνγκελα Μερκελ και το αποτύπωμα της θα διαρκέσουν στην ιστορία. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που θα έχουν θετικό αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό όραμα» ανέφερε από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ σημειώνοντας πως έχει «μία πολύ εποικοδομητική σχέση με την Μέρκελ».
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, είναι η ενίσχυση της νέας γενιάς και των γυναικών στη μετα-πανδημική εποχή, μαζί με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ο κ. Σάντσεθ, λέγοντας πως «οφείλουμε να αυξήσουμε τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης», ενώ σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας, ως προτεραιότητα ο Ισπανός πρωθυπουργός έθεσε την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.