Νέα δεδομένα θα ισχύσουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου για τις 19 περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, μεταξύ των οποίων είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 έως και τις 05:00 το πρωί.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο χτεσινό του διάγγελμα - που είχε ειδική στόχευση στην πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα αυτή των 18-24 ετών - από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Η σκέψη της κυβέρνησης ήταν τα αυστηρότερα μέτρα να επιβάλλονται από το επίπεδο συναγερμού 3 και πάνω, ακριβώς ώστε να μην φτάσουμε στο επόμενο πεδίο, καθώς το τελευταίο που θα ήθελε να δει είναι να «κοκκινίζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις μετά τις 00.30, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε χτες για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, λέγοντας ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα και στα διαλλείματα για τους μαθητές. Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο, καθώς οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7ώρες 8 ώρες συνεχόμενα, οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν τις επόμενες ημέρες το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα» αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.
Σε κάθε περίπωση πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στα σχολεία είναι περιορισμένη η μετάδοση του κορονοϊού προς το παρόν, καθώς την Τετάρτη η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε ενημερώσει ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ήταν 36 σχολικές μονάδες και 300 επιμέρους τμήματα.
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με τις περιοχές στις οποιες θα ισχύσουν τα νέα μέτρα:
Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου), ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών. Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο 4.
Μ. Παγώνη: Θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα
Έμφαση στην ανάγκη σωστής εφαρμογής των μέτρων για κορονοϊό δίνουν οι ειδικοί, με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρο ΟΕΝΓΕ, να προειδοποιεί σήμερα ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να φτάσει έως και στα 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα.
«Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1500 και τα 2000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.
«Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, και σωστά γίνονται. Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών», πρόσθεσε η ίδια.
Β. Κικίλιας: Έχουμε αρκετά όπλα πριν το lockdown
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε λελογισμένα και ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας, τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα μας, με την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και τη μάσκα παντού στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ερωτηθείς ο υπουργός γιατί τα μέτρα δεν εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη τη χώρα, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει να προσμετρήσει την κοινωνία και τους ανθρώπους που αγωνιούν και παράλληλα να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων.
Εξήγησε ότι σε χώρες που εφαρμόστηκαν επιπλέον μέτρα τη στιγμή που όσα ίσχυαν ήδη δεν τηρούνταν, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πως αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ομαδική προσπάθεια καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δυσκολεύουν.
Χαρακτήρισε τους επόμενους πολύ δύσκολους και γι αυτό απαιτείται μια σημαντική προσπάθεια από όλους έως ότου η επιστήμη βοηθήσει την κατάσταση με ένα εμβόλιο «που δεν είναι μακριά».
Για το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς υπάρχουν και αρκετά ακόμη όπλα στη φαρέτρα της πολιτείας και με οδηγό τον υγειονομικό χάρτη.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα τοπικά lockdown δεν είναι κάτι που βγαίνει από το τραπέζι ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προαναγγέλλεται, ενώ κάλεσε ξανά τους πολίτες να φορούν μάσκα, να τηρούν τους κανόνες και να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες.