Τρόμος στο Μαγδεμβούργο, προπύργιο της ακροδεξιάς και στόχο του Πολιτικού Ισλάμ
AP Photo/Ebrahim Noroozi
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Τρόμος στο Μαγδεμβούργο, προπύργιο της ακροδεξιάς και στόχο του Πολιτικού Ισλάμ

Η νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία υπενθυμίζει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι η ριζοσπαστικοποίηση έχει για τα καλά εγκατασταθεί στην Ευρώπη και ότι πλέον αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 απειλή. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κόμματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να μάχονται μεταξύ τους με τα μάτια κλειστά και να δουν τον πραγματικό κίνδυνο για να τον αντιμετωπίσουν από κοινού.

Η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, προπύργιο της γερμανικής ακροδεξιάς, πόλη που το αντιευρωπαϊκό, φιλορωσικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), επέλεξε για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του τον περασμένο Ιούλιο, έχει προκαλέσει μεν σοκ, αλλά είναι πολύ πιθανόν σύντομα να ξεχαστεί.

«Τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης περνούν τον χρόνο τους καυγαδίζοντας, ενώ η AfD έχει αφήσει πίσω της τους τσακωμούς που μέχρι σήμερα φόβιζαν τους υποστηρικτές της», είχε δηλώσει τον Ιούλιο η Andrea Römmele, καθηγήτρια στο Hertie School of Governance.

Ήταν τότε που ο 90χρονος Γκέρχαρτ Μπάουμ, δικηγόρος με ειδίκευση στις υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άλλοτε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας (1978-1982, επί Χέλμουτ Σμιτ) είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο του εξτρεμισμού και καλέσει τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, να εκφραστεί πιο σθεναρά εναντίον της AfD.

«Όλοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους και συμπεριφέρονται ως εάν όλα να είναι φυσιολογικά, λες και το κομματικό συνέδριο της AfD στο Μαγδεμβούργο να μην έδειξε ότι η δημοκρατία στη χώρα δέχεται επίθεση - και στην υπόλοιπη Ευρώπη επίσης», είχε πει.

Μαζική αμφίδρομη ριζοσπαστικοποίηση

Αυτό που συμβαίνει – και όχι μόνο στο Μαγδεμβούργο, αλλά σε πολλές γερμανικές πόλεις και ευρωπαϊκές χώρες – είναι μια αμφίδρομη μαζική ριζοσπαστικοποίηση.

Την ώρα που η ακροδεξιά ανεβαίνει και οι δημοκρατικές κυβερνήσεις αποδυναμώνονται, την ώρα που ακόμη και κόμματα του δημοκρατικού τόξου συναγωνίζονται την ακροδεξιά στην ρητορική του μίσους, από την άλλη πλευρά οι «αντίπαλοι» ριζοσπαστικοποιούνται και δολοφονούν αδιάκριτα αυτούς που θεωρούν εχθρούς του Πολιτικού Ισλάμ.

Και καθώς τα κόμματα της Δημοκρατίας ανταγωνίζονται για την πρωτιά στις εκλογές – στη Γερμανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει πέσει και η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές – η μεν ακροδεξιά εμφανίζεται ενωμένη και αποφασισμένη (εξασφαλίζοντας και τη στήριξη του Ίλον Μασκ), οι δε τρομοκράτες σκοτώνουν κόσμο που γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

«Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι ένας στόχος ιδεολογικά κατάλληλος για τους ανθρώπους που υποκινούνται από τον ισλαμισμό», είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή, στο Μαγδεμβούργο, έγινε γνωστό πως ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη, είναι ένας 50χρονος γιατρός από τη Σαουδική Αραβία που εργάζεται στη Σαξονία-Άνχαλτ και βρίσκεται στη Γερμανία από το 2006.

Μιλάμε για τη Σαξονία, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γερμανία, όπου η ακροδεξιά θριαμβεύει, παρά το γεγονός ότι στην Ανατολική Γερμανία δεν υπάρχουν μετανάστες, εκτός από αυτούς που υποτίθεται ότι έχουν πλήρως ενσωματωθεί και εργάζονται εκεί, έχοντας λάβει και τη γερμανική ιθαγένεια.

Αλλά δυστυχώς, τα γερμανικά κόμματα (κυρίως οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες) δεν μπορούν να συνεννοηθούν – σε αντίθετη με το παρελθόν, όταν όμως και πάλι προχωρούσαν σε υποχωρήσεις που δεν τους επέτρεπαν να αντιμετωπίσουν το μέγα πρόβλημα της αμφίδρομης ριζοσπαστικοποίησης.

Δε διδασκόμαστε από τις τραγωδίες

Εκείνοι που διακηρύσσουν ότι για όλα φταίνε οι πρόσφυγες (τους οποίους μια χαρά καλοδέχτηκαν και αξιοποίησαν την περίοδο 2015-2016), δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ούτε ότι την ακροδεξιά δεν την πολεμάς με τα δικά της «επιχειρήματα», ούτε ότι την ώρα που θέλουν να διώξουν τους πρόσφυγες έχουν μοιράσει ιθαγένειες σε εκείνους που προσφέρουν στην οικονομία της.

Με την διαφορά ότι με τον πιο οδυνηρό τρόπο έχει αποδειχθεί πως οι περισσότεροι τρομοκράτες ριζοσπαστικοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους και ενώ θεωρούνται ενσωματωμένοι.

Με λίγα λόγια, αλλού έπρεπε να στρέψουμε την προσοχή μας και αλλού τη στρέφουμε. Και το χειρότερο: Δεν διδασκόμαστε από τις τραγωδίες. Γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό, μετά τις εξελίξεις στη Συρία, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (και η γερμανική) βιάστηκαν να διακηρύξουν πως οι Σύροι πρέπει να επιστρέψουν στη (καθημαγμένη) Συρία, όπου ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται σε πολλές περιοχές. Και ενώ δε γνωρίζουμε αν η χώρα είναι ασφαλής ή μπορεί να θρέψει τόσα εκατομμύρια νεοεισερχομένων.

Αντί δηλαδή να κοιτάξουν προς τα δύο άκρα – την Ακροδεξιά και το Πολιτικό Ισλάμ – προτιμούν κινήσεις εντυπωσιασμού.

Διότι, προφανώς, τον γιατρό που σκόρπισε τον θάνατο στο Μαγδεμβούργο δεν θα τον έδιωχναν ποτέ!

Και δεν πρόκειται μόνο για τη Γερμανία. ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν αυτόν τον καιρό να βρουν έναν τρόπο για βιαστική άφεση αμαρτιών προς τους ισλαμιστές που έριξαν τον Άσαντ στη Συρία, με τις ΗΠΑ να αίρουν την επικήρυξη από τον ηγέτη τους Τζολάνι. Χωρίς καμιά εξασφάλιση για το μέλλον, με μερικές απλές διαβεβαιώσεις εκ μέρους του.

Αυτά στη Δύση δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ!

Πού εργάζονται οι πρόσφυγες - Πάνω από 5.000 γιατροί!

Πρόσφατα, το γερμανικό Ινστιτούτο για την Αγορά Εργασίας έδωσε στην δημοσιότητα μια σειρά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης και όχι σ’ αυτήν καθαυτήν την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Ινστιτούτο για την Αγορά Εργασίας, στη Γερμανία ζουν 1,3 εκ. Σύροι. Το 18% από αυτούς γεννήθηκαν στη Γερμανία. Το 62% εργάζονται σε τομείς με μεγάλη έλλειψη προσωπικού (υγεία (11%), μεταφορές, μεταποίηση (21%), βιομηχανία τροφίμων και τουρισμού (14%), logistics (22%), κατασκευές (9%).

Οι γυναίκες εργάζονται στους τομείς της υγείας (18%), στα τρόφιμα και στον τουρισμό (17%), στο εμπόριο (11%), στις κοινωνικές υπηρεσίες (28%).

Το 75% των 250.000 Σύρων που εργάζονται στη Γερμανία είναι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, δηλαδή με πτυχία βαρβάτα. Από εκεί και πέρα, είναι παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία και γυναίκες που υποστηρίζουν τις οικογένειες ώστε να πηγαίνουν στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι που τόσο χρειάζεται η γερμανική οικονομία.

Και το πιο σημαντικό: Στα γερμανικά νοσοκομεία εργάζονται πάνω από 5.000 Σύροι γιατροί, πρώην πρόσφυγες. Χωρίς αυτούς απλά τα γερμανικά νοσοκομεία δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Μπορεί η Γερμανία να βεβαιώσει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν στη χώρα χωρίς να έχουν προηγουμένως λάβει άσυλο σε άλλη χώρα; Προφανώς όχι! Πλην όμως αυτούς δε διανοούνται να τους διώξουν.

Επομένως, στην Ευρώπη, ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Αντί τα δημοκρατικά κόμματα να κοιτούν προς την πλευρά του πραγματικού κινδύνου, που δεν είναι άλλος από τη ριζοσπαστικοποίηση (ακροδεξιά και ισλαμιστική), ματώνουν στα χαρακώματα της ρητορικής που μίσους.

Και το Μαγδεμβούργο είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της αμφίδρομης ριζοσπαστικοποίησης…


* Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος.

Διαβάστε Περισσότερα