Ο πλουσιότερος Ουκρανός δεσμεύεται ότι θα ανοικοδομήσει την Μαριούπολη
Ρινάτ Αχμέτοφ

Ο πλουσιότερος Ουκρανός δεσμεύεται ότι θα ανοικοδομήσει την Μαριούπολη

Ο επιχειρηματίας Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πλουσιότερος Ουκρανός, έχει δεσμευτεί ότι θα ανοικοδομήσει την Μαριούπολη, στην οποία βρίσκονται δύο τεράστια χαλυβουργεία ιδιοκτησίας ιδιοκτησίας του, τα οποία, όπως επισημαίνει, θα μπορούν να είναι ξανά ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Αχμέτοφ έχει πληγεί από τα οκτώ χρόνια συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δηλώνει βέβαιος ότι «οι γενναίοι στρατιώτες μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα υπερασπιστούν την πόλη της Αζοφικής Θάλασσας, που έχει χτυπηθεί σφοδρά και την έχουν εγκαταλείψει χιλιάδες κάτοικοί της, έπειτα από επτά εβδομάδες βομβαρδισμών.

Προς το παρόν πάντως, μια από τις εταιρείες του Αχμέτοφ, η χαλυβουργεία Metinvest, η μεγαλύτερη της Ουκρανίας, έχει ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει τις συμβάσεις προμήθειας. Ο επίσης ιδιοκτησίας του χρηματοοικονομικός και βιομηχανικός όμιλος SCM εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις χρεών του, ενώ ο ιδιωτικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας DTEK «έχει βελτιστοποιήσει την πληρωμή των χρεών του» σε συμφωνία με τους πιστωτές.

«Η Μαριούπολη είναι μια παγκόσμια τραγωδία και ένα παγκόσμιο παράδειγμα ηρωισμού. Για μένα, η Μαριούπολη ήταν και θα είναι πάντα μια ουκρναική πόλη», τόνισε ο Αχμέτοφ απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις του Reuters.

«Πιστεύω ότι οι γενναίοι στρατιώτες μας θα υπερασπιστούν την πόλη, αν και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι γι'αυτούς», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με τους διευθυντές της Metinvest που είναι επικεφαλής των χαλυβουργείων Azovstal και Illich Iron and Steel Works στην Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, η Metinvest ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ υπό ρωσική κατοχή, ενώ γνωστοποίησε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης έχει απενεργοποιήσει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας της ουκρανικής μεταλλουργίας.

Ο Αχμέτοφ επαίνεσε το «πάθος και τον επαγγελματισμό» του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του πολέμου και έτσι φαίνεται ότι οι σχέσεις τους έχουν εξομαλυνθεί, καθώς ο Ουκρανός ηγέτης πέρυσι είχε δηλώσει ότι συνωμότες που ήλπιζαν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του, είχαν προσπαθήσει να εμπλέξουν τον επιχειρηματία. Ο Αχμέτοφ τότε είχε κάνει λόγο για «απολύτο ψέμα».

«Και ο πόλεμος σίγουρα δεν είναι ώρα για αντιπαράθεση. Θα ξαναχτίσουμε ολόκληρη την Ουκρανία», δήλωσε ο Αχμέτοφ, προσθέτοντας ότι επέστρεψε στη χώρα στις 23 Φεβρουαρίου και έκτοτε βρίσκεται εκεί.

Ο Αχμέτοφ δεν αποκάλυψε που βρισκόταν, αλλά είπε ότι βρισκόταν στην Μαριούπολη από τις 16 Φεβρουαρίου, όταν και κάποιες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέμεναν την έναρξη της εισβολής. «Μίλησα με κόσμο στους δρόμους, συναντήθηκα με εργάτες», σημείωσε.

«Η φιλοδοξία μου είναι να επιστρέψω σε μια ουκρανική Μαριούπολη και να εφαρμόσω τα νέα παραγωγικά μας σχέδια, ώστε ο χάλυβας που παράγεται στην Μαριούπολη να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές όπως πριν».

Ο Αχμέτοφ, για χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, είδε την αυτοκρατορία του να συρρικνώνεται από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας και τις δύο ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ να ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η περιουσία του Αχμέτοφ το 2013 άγγιζε τα 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια (14,2 δισ. ευρώ), ενώ πλέον εκτιμάται στα 3,9 δισ. δολάρια (3,6 δισ. ευρώ).

«Για εμάς, ο πόλεμος ξέσπασε το 2014. Χάσαμε όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία τόσο στην Κριμαία όσο και στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές στο Ντονμπάς. Χάσαμε τις επιχειρήσεις μας, αλλά αυτό μας έκανε σκληρότερους και δυνατότερους», υπογράμμισε ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος.

«Είμαι βέβαιος ότι η SCM, ως η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση της χώρας, θα παίξει ρόλο κλειδί στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», σχολίασε, επικαλούμενος αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι η ζημιά από τον πόλεμο αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (924,6 δισ. ευρώ). 

«Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ένα άνευ προηγουμένου διεθνές πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία», σημείωσε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα βοήθειας των ΗΠΑ που συνέδραμε αποφασιστικά στην ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πιστεύω ότι όλοι θα ξαναχτίσουμε μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική και επιτυχημένη Ουκρανία μετά τη νίκη μας σε αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε ο Αχμέτοφ.