Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία επιβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για τα έκτροπα και στο ΑΠΘ στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη μάλιστα για «παρεκτροπή». Προχώρησε όμως και σε μια απίστευτη δήλωση – προειδοποίηση περί ανεξέλεγκτων κοινωνικών εντάσεων ανάλογων με αυτών την περίοδο των αγανακτισμένων με ευθύνη της κυβέρνησης μάλιστα αφού όπως είπε πρόκειται «ένταση τεχνητή» από την πλευρά της.
Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη του εμφανίζονται να υπεραμύνονται των κουκουλοφόρων και όλων όσων αντιδρούν στην εκκένωση μια 34χρονης κατάληψης στο ΑΠΘ. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι φέρει ευθύνες εξ αιτίας της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων που επιτηρούν τις εργασίες που γίνονται για μετατροπή του χώρου που είχε καταληφθεί σε βιβλιοθήκη και στηρίζουν όσους συγκεντρώνονται και επιδιώκουν την επανακατάληψη του χώρου προχωρώντας μάλιστα σε πράξεις βίας όπως αυτές που έζησε η Θεσσαλονίκη το βράδυ της Πέμπτης.
Ταυτόχρονα μιλούν για κυβερνητική προβοκάτσια, θέμα που έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο Future of Retail 2022 της ΕΣΕΕ όπου κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη «βιβλιοθήκη ή τη βαριοπούλα» υποστήριξε ότι η ένταση στο ΑΠΘΕ είναι «τεχνητή».
«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι η βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα αλλά το δίλημμα που έχει το μέσο νοικοκυριό αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο του παιδιού. Αν θα μπορεί να βάλει βενζίνη που έφτασε 2,5 ευρώ το λίτρο ή αν θα αναζητήσει άλλους τρόπους μετακίνησης. Το πραγματικό δίλημμα είναι πως θα αντεπεξέλθουν τα νοικοκυριά στο τσουνάμι της ακρίβειας και οι επιχειρήσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναδείξει τη θέση του κόμματός του και του ιδίου πως πρόκειται για επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης, δίνοντας άλλοθι σε κουκουλοφόρους και μη.
«Κατανοώ» είπε «πως εφόσον δεν μπορεί να βρει απάντηση σε αυτό το δίλημμα ο κύριος Μητσοτάκης ψάχνει να βρει τεχνηέντως να δημιουργήσει άλλα διλήμματα» προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω αφού σημείωσε πως ο ίδιος είναι «ανήσυχος γι αυτό» προσθέτοντας μάλιστα ότι «είμαι ανήσυχος διότι αυτή η ένταση, ιδίως όταν είναι τεχνητή και όταν αφορά και νέους ανθρώπους έχει οδηγήσει πολλές φορές στη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε στη χώρα τούτη την ώρα αυτή την ώρα της κοινωνικής κρίσης είναι να δημιουργηθεί και κοινωνική ένταση».
Συνέχισε δε, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση που όπως είπε «θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική αυτή την ώρα» συμπληρώνοντας ότι:
«Κατανοώ τους επικοινωνιακούς λόγους για τους οποίους οδηγούνται σε αυτή την παρεκτροπή, αλλά αυτή η παρεκτροπή είναι ένας ολισθηρός δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε φαινόμενα που όλοι πρέπει να αποφύγουμε. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τις δύσκολες στιγμές που έζησε η χώρα πρόσφατα όταν μια άλλη κοινωνική κρίση είχε δημιουργήσει συνθήκες μεγάλης κοινωνικής έντασης. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Ας βρούμε άλλα θέματα να διαφωνήσουμε και ας αφήσουμε έξω θέματα που μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις ανεξέλεγκτες».
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλει «ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις» όμοιες μάλιστα με αυτές του παρελθόντος δηλαδή των αγανακτισμένων και ζήτησε να αποφευχθεί αυτό καλώντας εμμέσως την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει δείχνοντας τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του εμφανίζεται να στηρίζει όλους όσοι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ, στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στις εκκενώσεις των επί σειρά ετών κατειλημμένων χώρων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Πάντως, η σύγκριση με την περίοδο των αγανακτισμένων έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατη δήλωσή του αναφορικά με την ακρίβεια σύμφωνα με την οποία στις περιοδείες που έχει κάνει έχει διαπιστώσει «οργή» και «αγανάκτηση» ανάλογη με αυτή του 2012