Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις μοιάζουν με κήρυξη πολέμου - Η Ουκρανία ίσως πάψει να υφίσταται ως κράτος

Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις μοιάζουν με κήρυξη πολέμου - Η Ουκρανία ίσως πάψει να υφίσταται ως κράτος

Με κήρυξη πολέμου μοιάζουν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Ρωσία οι δυτικές χώρες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ ουσιαστικά απείλησε την Ουκρανία πως «ίσως πάψει να υφίσταται ως κράτος, κάτι που αν γίνει θα είναι με ευθύνη της ηγεσίας της». 

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος  τόνισε ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους στην ανατολικής Ουκρανίας καθώς και τα δικά της συμφέροντα.

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει.

«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

Σε εκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας, επανέλαβε ότι οι όροι που θέτει η Ρωσία  είναι η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, η αποναζιστικοποίηση και το «ουδέτερο καθεστώς» στη χώρα. 

Σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστήριξε ότι  όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Συμπλήρωσε πως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν, συμπολεμιστές.

Επίσης είπε ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία. Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κρεμλίνο: Η Δύση συμπεριφέρεται ως ληστής

Η Δύση συμπεριφέρεται ως ληστής με το να κόβει τις οικονομικές σχέσεις λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία υποστηρίζει το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας πως η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη για να απομονωθεί, καθώς ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Δύση επιδίδεται σε «οικονομική ληστεία» κατά της Ρωσίας και ότι η Μόσχα θα απαντήσει. Δεν διευκρίνισε πάντως ποια θα είναι αυτή η απάντηση, αλλά σημείωσε πως θα είναι σύμφωνη με τα ρωσικά συμφέροντα.

«Όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη απάντηση στην οικονομική ληστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη. Ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος για την Ευρώπη και την Αμερική για να απομονώσουν μια χώρα και ακόμη περισσότερο μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία. Υπάρχουν πολλές περισσότερες χώρες στον κόσμο», σχολίασε.

Επισήμανε πάντως, ότι οι δίαυλοι μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον εξακολουθούν να υπάρχουν.