Τα θετικά βήματα που γίνονται με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την επιστροφή έστω και με σταδιακά βήματα στην κανονικότητα, ο περιορισμός της πανδημίας και η αισιοδοξία που δημιουργείται για την επόμενη ημέρα και στον τομέα της οικονομίας πιστώνονται στην κυβέρνηση η οποία αυξάνει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, τα ποσοστά της, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Στον αντίποδα οι πολίτες δίνουν σαφές αρνητικό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να επενδύσει στην πανδημία, αλλά και συνολικά στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες πιστώνουν θετικά στην κυβέρνηση τις εξελίξεις τόσο σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας, όσο και στην απόφαση να ανοίξουν δραστηριότητες και να επιχειρηθεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Στα «συν» της κυβερνώσας παράταξης, αλλά και στον Πρωθυπουργό, οι πολίτες πιστώνουν την πορεία των εμβολιασμών και τον τρόπο εφαρμογής του σχετικού προγράμματος, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης διατηρεί την ισχυρή δυναμική στον τομέα τόσο της δημοφιλίας όσο και σε αυτόν της καταλληλόλητας, με τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται τρίτος και στις δύο περιπτώσεις.
Στο ερώτημα μάλιστα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό», ο Λ. Τσίπρας καταλαμβάνει την τρίτη θέση πίσω από τον «Κανέναν».
Χαρακτηριστικό της έρευνας είναι το γεγονός πως διεξήχθη την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κήρυττε την «μητέρα των μαχών» με αναφορές στο εργασιακό νομοσχέδιο επιχειρώντας να δημιουργήσει συνθήκες μιας υποτιθέμενης κοινωνικής έκρηξης και αντιδράσεων, με τον ίδιο να χρησιμοποιεί υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους επανερχόμενος στη ρητορική του σκληρού ροκ.
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός πως η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση (53%). Αντίθετη άποψη έχει το 47%. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας στον τομέα αυτό το ισοζύγιο που είναι 7% είναι το μεγαλύτερο για το 2021. Τον Ιανουάριο ήταν 1%, τον Μάρτιο -1% και τον Απρίλιο 5%.
Στα ίδια επίπεδα κινείται και το ποσοστό ικανοποίησης για την συνολική διαχείριση της πανδημίας με το 53% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πολύ και λίγο ικανοποιημένοι έναντι 47% που δηλώνουν λίγο και καθόλου.
Όπως αναφέρεται η ικανοποίηση τον Ιανουάριο ήταν 51%, ενώ το ισοζύγιο εξελίχθηκε ως εξής: Τον Ιανουάριο 3%, τον Απρίλιο 3.3%.
Αυξημένη είναι και η ικανοποίηση από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στην περίοδο της πανδημίας με το 49% να δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο και το 47% να έχει αντίθετη άποψη. Αξιοσημείωτο είναι πως τον Απρίλιο η θετική αίσθηση ήταν της τάξεως του 40.1%.
Επίσης το 49% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη για το κυβερνητικό έργο, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στις έρευνες της εν λόγω εταιρείας μέσα στο 2021.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ένα επιπλέον ποιοτικό στοιχείο, η θετική άποψη που καταγράφεται για το πρόσωπο του πρωθυπουργού στο χώρο του κέντρου σε ποσοστό της τάξης του με 57.8% και στο ΚΙΝΑΛ με 69.2% γεγονός που αναδεικνύει και την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον χώρο αυτό.
Ως προς την αντιπολίτευση παρατηρείται συνολική αποδοκιμασία σε όλες τις πλευρές για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και λειτουργεί την περίοδο της πανδημίας.
Και είναι ενδεικτικό πως πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει το 12.1%, του ΚΙΝΑΛ το 11.7%, του Κ.Κ.Ε το 12.4%, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ το 7.8% και του ΜΕΡΑ 25 το 8.3%.
Δημοφιλέστερες πολιτικός αρχηγός παραμένει με ισχυρό προβάδισμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα εμφανίζει θετικό ισοζύγιο ως προς τις θετικές και αρνητικές απόψεις κάτι που δύσκολα παρατηρείται για πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων εξουσίας εν μέσω της κυβερνητικής θητείας τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεύτερη σε δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών έρχεται η Φώφη Γεννηματά και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει δημοφιλία χαμηλότερη κατά 3% από την εκλογική επίδοση του 2019
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, της τάξης του 60%, παραμένουν τα ποσοστά του Κυρ. Μητσοτάκη ως προς την ικανοποίηση των πολιτών για το έργο του ως πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας ο πρωθυπουργός συσπειρώνει γύρω του τον χώρο της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς, ενώ ταυτοχρόνως συγκεντρώνει το 71.1% των προτιμήσεων του Κέντρου και το 41.9% του χώρου της Κεντροαριστεράς.
Μάλιστα το 81.8% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 27.8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θετική άποψη γι αυτόν ως πρωθυπουργός.
Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της έρευνας της Οpinion Poll ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει τον μικρότερο βαθμό ικανοποίησης για την παρουσία και δράση του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με όλες τις επιδόσεις που είχε σε όλες τις μηνιαίες έρευνες μετά τις εκλογές του 2019, συγκεντρώνοντας 19%.
Το 51.6% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι. Τέλος στον χώρο του Κέντρου εμφανίζει αποδοχή της τάξης του 13.8%.
Στο πλαίσιο των παραπάνω στοιχείων η Ν.Δ εμφανίζεται να αυξάνει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά της τάξεως του 17,4% από 16% που ήταν η διαφορά τον Απρίλιο στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Ν.Δ. εμφανίζεται να χάνει 1% σε σχέση με τον Ιανουάριο εν τούτοις αυξάνει της διαφορά που είναι η μεγαλύτερη για το 2021.
Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, στην 3η θέση η Φώφη Γεννηματά
Η δημοσκόπηση ασχολείται σε ξεχωριστό κεφάλαιο με τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, όπου με βάση τα συμπεράσματά της αποτυπώνεται η προτίμηση των ψηφοφόρων του κόμματος και συνολικά αυτών που δηλώνουν πως θα λάβουν μέρος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας τον προσεχή Νοέμβριου στο πρόσωπο αλλά και στα όσα πρεσβεύει ως σχέδιο για την επόμενη ημέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται στην τρίτη θέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταλαμβάνει τη δεύτερη μεταξύ αυτών που έχουν εκφράζει την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία του τρίτου κόμματος της σημερινής Βουλής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται καθηλωμένο δύο χρόνια σε ποσοστά από 6% έως 7% γεγονός που δημιουργεί ρεύμα αλλαγής ως προς την ηγεσίας του κόμματος.
Στη δημοσκόπηση αναφέρεται ότι :
- Το 24% αισθάνεται ότι τον ενδιαφέρουν οι εκλογές για την νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και σκέφτονται να ψηφίσουν.
- Το 26% της κοινής γνώμης, το 55% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ και το 40% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές θα προτιμούσαν να επανέλθει ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 51% της κοινής γνώμης, το 33% των πρώην ψηφοφόρων και το 37% όσων σκέφτονται να ψηφίσουν θεωρούν ότι η συζήτηση για το όνομα δεν έχει καμια ιδιαίτερη αξία και ουσία.
- Το 54% της κοινής γνώμης, το 65% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 75% όσων σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας.
- Σοβαρό προβάδισμα τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές, έχει η υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου με ποσοστά 27.3%, 37.1% και 38.8% αντίστοιχα. Στην κοινή γνώμη δεύτερη έρχεται η Φ. Γεννηματά με 15% και ακολουθούν οι Ν.Ανδρουλάκης με 11.5%, ο Π. Γερουλάνος με 8.7% και ο Χ. Καστανίδης με 6.7%.
- Στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, στην δεύτερη θέση είναι ο Ν. Ανδρουλάκης με 22% και ακολουθούν Φ. Γεννηματά 19.7%, Π. Γερουλάνος 9.1%, Χ. Καστανίδης 3.8%.
- Ανάμεσα σ΄αυτούς που σκέφτονται να συμμετάσχουν στις εκλογές, 2ος έρχεται ο Ν. Ανδρουλάκης με 17.9% και ακολουθούν Φ. Γεννηματά 15.7%, Π. Γερουλάνος 10%, Χ. Καστανίδης 5.9%.
- Στην δημοφιλία προηγείται και πάλι ο Α. Λοβέρδος στην κοινή γνώμη με 39.4% και ακολουθούν Ν.Ανδρουλάκης με 37.1%, Φ. Γεννηματά 34.2%, Π.Γερουλάνος με 28.2% και Χ. Καστανίδης.
- Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά γίνονται Ν. Ανδρουλάκης 69.7%, Α. Λοβέρδος 69%, Φ.Γεννηματά 59.1%, Π. Γερουλάνος 48.5%, Χ.Καστανίδης 33.4%.
- Ανάμεσα σ΄ αυτούς που σκέφτονται να συμμετέχουν, η δημοφιλία διαμορφώνεται: Α.Λοβέρδος 58%, Ν.Ανδρουλάκης 54%, Φ.Γεννηματά 42.4%%, Π. Γερουλάνος 38.1%%, Χ.Καστανίδης 28.2%.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας: