Σε υψηλό 40 ετών με 6,8% κάλπασε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

Σε υψηλό 40 ετών με 6,8% κάλπασε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

Με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό τους από το 1982 αυξήθηκαν τον Νοέμβριο οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ, καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφάνισε περαιτέρω επιτάχυνση κατά 0,8% από τον Οκτώβριο, εν μέσω των διατηρούμενων προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και των σταθερών υψηλών τιμών της ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο ΔΤΚ αυξήθηκε τον Νοέμβριο με ρυθμό 6,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την υψηλότερη μέτρηση που έχει παρουσιαστεί από τον Ιούνιο του 1982.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές στις ΗΠΑ ήταν ενισχυμένες κατά 0,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο, όταν και είχαν ενισχυθεί κατά 0,9% σε σχέση αντίστοιχα με τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η μεσοσταθμική εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ήταν εναρμονισμένη με τον ετήσιο ρυθμό που ανακοινώθηκε (6,8%), ωστόσο προέβλεπε ελαφρώς βραδύτερο μηνιαίο ρυθμό αύξησης του δείκτη στο 0,7%.

Χαρακτηριστικό για τον πορεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι το γράφημα του CNBC:

Παράλληλα, σε αντίστοιχα επίπεδα κινήθηκε και το αυστηρότερο μέτρο του λεγόμενο δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις έντονα ευμετάβλητες τιμές κλάδων όπως της ενέργειας και των τροφίμων, ο οποίος σημείωσε επίσης υψηλό τριών δεκαετιών σε ετήσια βάση κινούμενος στο 4,9%, έπειτα από το 4,6% του Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η μέτρηση του ΔΤΚ είναι πλέον υπερτριπλάσια του στόχου της Fed για ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2%, κάτι που αναμένεται ότι θα δρομολογήσει επιτάχυνση των δράσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας.