Συναγερμός στην Ευρώπη - Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού

Συναγερμός στην Ευρώπη - Ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού

Συναγερμό στην Ευρώπη φέρνει η νέα αξιολόγηση του κινδύνου από τον κορονοϊό από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), που ανεβάζει την επικινδυνότητα για τις επόμενες εβδομάδες σε μέσου έως υψηλού επιπέδου.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας και η αύξηση των περιστατικών μετάδοσης στις τοπικές κοινωνίες φέρνει διεθνή ανησυχία για την επάρκεια των συστημάτων υγείας να καλύψουν βαριά περιστατικά σε εκτεταμένο αριθμό.

Το ECDC μάλιστα κάνει λόγο για «ενδεχόμενο εγκατεστημένης και εκτεταμένης κοινοτικής μετάδοσης του ιού», περίπτωση κατά την οποία «πιθανότατα τα τρέχοντα μέτρα περιορισμού, να μην αποτελούν αποτελεσματική χρήση των πόρων».

Σημειώνει επίσης πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, «θα πρέπει να αναληφθεί δράση προετοιμασίας για στρατηγική περιορισμού των επιπτώσεων (παρηγορητική φροντίδα) που θα συμπεριλαμβάνει συντονισμένες προσπάθειες προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών, με την μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας και την προστασία των πληθυσμών με κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Μια σημαντική αύξηση των περιστατικών COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες, θα είχε σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία και τα συστήματα υγείας. Ο αυξανόμενος αριθμός εισαγομένων περιστατικών και αλυσίδα μετάδοσης σε τοπικό επίπεδο κοινωνιών, θα απαιτούσε πρόσθετες πηγές για κατά περίπτωση διαχείριση, επιτήρηση και ιχνηλάτηση».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι προσβεβλημένοι από κορονοϊό φθάνουν τους 88.948, εκ των οποίων τα 1.804 χθες.

Από αυτά, τα 80.174 κρούσματα ήταν στην Κίνα (206 νέα, χθες), όπου καταγράφηκαν 2915 θάνατοι, εκ των οποίων οι 42 χθες.

Εκτός Κίνας, σε 64 χώρες έχουν καταγραφεί 8.774 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.598 χθες, και 128 θάνατοι από τους οποίους οι 24 χθες.

Στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 2.136 κρούσματα, εκ των οποίων τα 679 νέα, καθώς και 37 θάνατοι εκ των οποίων οι 6 χθες, στην Ιταλία.

Ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει πως ο πλανήτης κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά» με τον νέο κορονοϊό.

Όμως παρότι έχει πλήξει περίπου 90.000 ανθρώπους σε 61 χώρες, αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής, είναι ότι ευτυχώς, δεν συμπεριφέρεται όπως ο ιός της γρίπης.

«Αν ήταν γρίπη, θα είχαμε φτάσει τώρα σε ευρεία μετάδοση στην κοινωνία, και οι προσπάθειες καθυστέρησης ή περιορισμού θα ήταν ανέφικτες.

Όμως είναι μοναδικός ιός, με μοναδικά χαρακτηριστικά, και παρότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται στην κοινωνία, ταυτόχρονα επιδέχεται περιορισμό με τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους.

Ο ιός έκανε βήμα πίσω

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του τμήματος Ζωονόσων δρ Μαρία Φον Κερκόφε, επεσήμανε πως από την παρατήρηση της πορείας εξάπλωσης του ιού στην Κορέα, διαπιστώθηκε ότι ενόσω είχε φτάσει να μεταδίδεται στην κοινωνία, τα μέτρα περιορισμού απέδωσαν και η διασπορά επέστρεψε στο προηγούμενο στάδιο, της μετάδοσης μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων που είχαν προσβληθεί.

Ο δρ. Γκεμπρεγιέσους, επεσήμανε πως «ο ΠΟΥ δεν θα διστάσει να κηρύξει πανδημία, εφόσον υπάρξουν οι σχετικές αποδείξεις. Όμως, σε 130 χώρες δεν υπάρχουν κρούσματα, 38 χώρες έχουν κάτω από 10 περιστατικά, 19 έχουν μόλις ένα, και αρκετές χώρες δεν έχουν δηλώσει νέο κρούσμα, εδώ και δυο εβδομάδες.

Με το δεδομένο αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση, αλλά διαχείριση κατά περίπτωση, με τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία τους.

Και επιπλέον, δεν είναι μονόδρομος. Μπορούμε ακόμη να καταστείλουμε τον ιό. Όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, από το να δράσουμε τώρα".

Κοινή πλατφόρμα έρευνας

Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν, αναφερόμενος στις παγκόσμιες προσπάθειες ανάπτυξης μέσων αντιμετώπισης του ιού, επεσήμανε τη σειρά κλινικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο για την ανάπτυξη εμβολίου, όσο και πιθανής θεραπείας μέσω των ήδη υπαρχόντων φαρμάκων. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΠΟΥ προχωρεί στην συγκρότηση ενός συμβουλίου που θα παρακολουθεί την υπό εξέλιξη έρευνα και θα συγκεντρώνει τα διαθέσιμα στοιχεία σε ένα κεντρικό φορέα.

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης των προγραμμάτων περιορισμού του ιού και την έναρξη προετοιμασίας για στρατηγική περιορισμού των επιπτώσεων, ο δρ Ράιαν σημείωσε ότι «μια τέτοια επιλογή, δύσκολα θα μπορέσει να εξηγηθεί στους ευρωπαίους πολίτες».

Και συνέχισε λέγοντας πως «ο κορονοϊός δεν είναι σαν τη γρίπη. Η γρίπη δεν περιορίζεται. Ο κορονοϊός, αντίθετα, περιορίζεται με τα κατάλληλα μέτρα.

Για τη γρίπη, έχουμε εμβόλια, φάρμακα. Με τον κορονοϊό, δεν ξέρουμε κΑν πώς ακριβώς μεταδίδεται ή τα επίπεδα θνησιμότητας από αυτόν. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που δεν έχουμε μέσα αντιμετώπισης.

Και μέχρι να τα βρούμε, καλά θα κάνουμε να συνεχίσουμε με τα μέτρα περιορισμού του, προκειμένου να σωθούν ζωές, αφού βλέπουμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα».

Διεθνής έλλειψη Εντατικών Μονάδων

«Ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας, θα αποδειχθεί ότι έχουν σοβαρά ελλείμματα στην αντιμετώπιση εκτεταμένου αριθμού περιστατικών σε εντατική μονάδα. Δεν είναι μόνο οι υποδομές σε οξυγόνο και αναπνευστήρες, αλλά και το εκπαιδευμένο προσωπικό για την υποστήριξη αυτών των ασθενών. Πολύ δε περισσότερο, όταν η νοσηλεία σε εντατική χρειάζεται 20-24 ημέρες», είπε ο δρ Ράιαν, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κράτη επενδύουν σε εξοπλισμούς ασφαλείας και όχι στην ασφάλεια από απειλές δημόσιας υγείας.