Τομή στον τρόπο έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, που φτάνουν τις 300.000, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, προβλέπει η τροπολογία Χατζηδάκη που επιχειρεί να δώσει τέλος στην οδύσσεια για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, βάζοντας στο παιχνίδι δικηγόρους και λογιστές.
Στην πράξη, η τροπολογία που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, προβλέπει ότι πιστοποιημένοι ιδιώτες, θα συνδράμουν άμεσα τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος που περιμένει ένας συνταξιούχος και ο οποίος φτάνει σήμερα τα 2,3 ή και 4 χρόνια.
Καθιερώνεται υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλει αίτημα ή όχι, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή έξοδος από την εργασία και το εισόδημά τους ως συνταξιούχων.
Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι, δηλαδή μόνο το 20% αυτών που περιμένουν στην ουρά. Στην πλειοψηφία τους, οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή. Σήμερα το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται σε 300.00, κυρίες και επικουρικές, ενώ κάθε χρόνο εκδίδονται 100.000 νέες.
Ταυτόχρονα, η τροπολογία καταργεί τις εξαιρέσεις για την απονομή προσωρινής σύνταξης ενώ επισπεύδεται η έκδοση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση, μια διαδικασία που αποτελεί ακόμη και σήμερα πραγματικό Γολγοθά για τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την τροπολογία:
- Καθίσταται υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ
- Εξειδικεύεται το πεδίο σύμπραξης του e-EFKA με πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους και λογιστές) για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων
- Προβλέπεται η ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ
- Καθίσταται υποχρεωτική η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 για τους ασφαλισμένους στην περίπτωση που έχουν διαδοχική ασφάλιση. Επίσης, την επεκτείνει και στον τ. ΟΓΑ