Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην UNESCO. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία και περιέστρεψε μεγάλο μέρος της χθεσινής ομιλία του κατά τον εορτασμό της 75ης επετείου του διεθνούς αυτού οργανισμού γύρω από το πάγιο αυτό αίτημα της χώρας μας προς το Ηνωμένο Βασίλειο: την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, μεγάλο μέρος των οποίων άρπαξε ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 20ού αιώνα και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Και ως επόμενο βήμα, ετοιμάζεται να θέσει το ζήτημα ευθέως στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα γλυπτά κλάπηκαν τον 19ο αιώνα, ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα σοβαρά και με ειλικρίνεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Σε συνέντευξή του στον Γκόρντον Ράινερ, ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζει την άποψη πως το Βρετανικό Μουσείο επιμένει ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και πως Βρετανοί πρωθυπουργοί επιμένουν ότι το μέλλον τους είναι υπόθεση του ίδιου του Μουσείου.
Και τα δύο επιχειρήματα είναι πλαστά, επιμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός επικαλούμενος απόφαση της UNESCO τον περασμένο μήνα που λέει ότι το θέμα είναι διακυβερνητικό - και ως εκ τούτου εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κ. Τζόνσον.
«Είμαι βέβαιος ότι εάν υπήρχε προθυμία από την πλευρά της κυβέρνησης να μετακινηθεί, θα μπορούσαμε να βρούμε μια συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για να στείλουμε στο εξωτερικό πολιτιστικούς θησαυρούς με δανεισμό που δεν έχουν φύγει ποτέ από τη χώρα», σημειώνει στη συνέντευξή του. Σε ερώτηση αν μια συμφωνία μόνιμου δανείου θα ήταν αποδεκτή για την Ελλάδα, είπε: «Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας γιατί αυτές οι συζητήσεις είναι λεπτές, αλλά θα ήθελα να πω ότι σκοπεύω να θίξω το θέμα στον Μπόρις και πιστεύω ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει έναν ρόλο να παίξει.
Ταυτοχρόνως, χαρακτήρισε αναχρονιστική την άρνηση να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών. «Δεδομένου του πλαισίου των γεγονότων όσον αφορά την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών».
«Πρέπει να μπορείς να εκτιμήσεις την ομορφιά του μνημείου στο σύνολό του», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν μιλάμε απλώς για οποιοδήποτε τεχνούργημα. Μιλάμε για ένα τεχνούργημα που ουσιαστικά έσπασε στα δύο. Το μισό βρίσκεται στην Αθήνα και το μισό στο Βρετανικό Μουσείο, άρα μιλάμε για αποκατάσταση της ενότητας του μνημείου.
«Θα ήταν μια υπέροχη δήλωση ως προς αυτό που ο Μπόρις αποκαλεί Παγκόσμια Βρετανία εάν επρόκειτο να προχωρήσουν σε αυτό και να το δουν μέσα από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με ακρίβεια το ζήτημα κατά τη χθεσινή ομιλία του στην UNESCO. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ Εθνών χωρίς διάλογο μεταξύ Πολιτισμών», τόνισε.
«Είναι απαραίτητο τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο να επανενωθούν με το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Αθήνα», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε κομβικό βήμα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών, ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι για πρώτη φορά, υιοθετήθηκε ομόφωνα μια απόφαση που αναγνωρίζει ότι «η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορά απολύτως την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους ζητώ να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από αυτή για την επιστροφή του τμήματος που λείπει και την επανένωση Γλυπτών του Παρθενώνα, στoν τόπο που γεννήθηκαν, την Ελλάδα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τη βρετανική πλευρά. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό το ότι η χώρα μας έχει σειρά επιτυχιών τον τελευταίο καιρό σε σχέση με το θέμα των Παρθενώνειων Γλυπτών. Οι επιτυχίες αυτές οφείλονται στην καλή και σκληρή δουλειά που γίνεται σε διάφορα επίπεδα. Επιστέφονται τώρα με την πρωθυπουργική ομιλία στη σημαντική εκδήλωση, η οποία έφτασε σε όλα τα σημεία του πλανήτη.