Τι συμβαίνει όταν δυο στελέχη του κορονοϊού «χτυπούν» μαζί ή ο ιός συνδυάζονται με γρίπη; Η Florona, όπως έχει βαφτιστεί η ταυτόχρονη λοίμωξη γρίπης και ιού και η Delmicron, δηλαδή η συλλοίμωξη από Δέλτα και Όμικρον, είναι οι δυο τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Οι ειδικοί ακόμα δεν γνωρίζουν πολλά για αυτές. Αναδεικνύουν ωστόσο αμφότερες ότι ο εμβολιασμός και η έγκαιρη διενέργεια της τρίτης δόσης επιβάλλονται περισσότερο παρά ποτέ.
Η μέχρι σήμερα πάντως εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό που διασπείρεται πιο γρήγορα από τα μικρόβια είναι ο πανικός. Στην πραγματικότητα όπως εξηγούν οι ειδικοί, τόσο η Florona όσο και η Delmicron δεν είναι νέοι ιοί, παρά συλλοιμώξεις - δηλαδή ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο στελέχη ιών ή συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης, όπως εξηγεί ο καθηγητής Αιματολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Στην πρώτη περίπτωση πίσω από τον όρο florona κρύβεται η ταυτόχρονη λοίμωξη από την υπερμεταδοτική Όμικρον και τον ιό της γρίπης, με το πρώτο περιστατικό να έχει ήδη καταγραφεί σε έγκυο γυναίκα στο Ισραήλ, καταδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και ενάντια του κορονοϊού αλλά και ενάντια στην γρίπη, με τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη να βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των ευπαθών.
Στο προσωπικό του προφίλ στα social media ο καθηγητής πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο λέγοντας:
«Σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται σήμερα η ύπαρξη ενός "νέου" ιού Florona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορονοϊό. Δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορονοϊό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες.
Είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει από αρχές Οκτώβρη
Το περιστατικό της συλλοίμωξης κορονοϊού και γρίπης μπορεί να καταγραφεί οπουδήποτε και αυτό το ενδεχόμενο είχε ανησυχήσει την παγκόσμια και την εγχώρια επιστημονική κοινότητα από τις αρχές Οκτώβρη, πολύ πριν φανεί η μετάλλαξη Όμικρον στον….πανδημικό (θολό) ορίζοντα. Εκτός από τη γρίπη, φέτος έχει κάνει την εμφάνισή του και ο συγκυτιακός ιός, όπως λέει ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Πέτρος Μπακάκος, με τους ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα να ενέχουν τον κίνδυνο συλλοίμωξης και βαρύτερης νόσησης.
Το ευχάριστο νέο σε αυτό το πεδίο είναι πως τα έως τώρα συλλεχθέντα ευρήματα εξακολουθούν να δείχνουν ότι η όμικρον περιορίζεται σε συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού και δεν πλήττει το κατώτερο αναπνευστικό όπως το στέλεχος Δέλτα (και τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού) αλλά και όπως ο ιός της γρίπης, όπως εξηγεί ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Έτσι όπου εμπλέκεται η Όμικρον δεν βλέπουμε τις πνευμονίες που προκαλούσε (και προκαλεί) η Δέλτα, οι οποίες έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης, επιπλοκών, διασωλήνωσης και θανάτου.
Αυτή τη θεωρία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στη χώρα μας όλες οι διασωληνώσεις ασθενών σε ΜΕΘ αφορούν μέχρι στιγμής το στέλεχος Δέλτα με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα δύο κύματα της Όμικρον και της Δέλτα συγκλίνουν και γι αυτό είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένος ο εμβολιασμός και η έγκαιρη διενέργεια της 3ης δόσης -που επαναφέρει την υψηλή θωράκιση έναντι της πανδημίας.
Τι γίνεται όταν δύο στελέχη του κορονοϊού «χτυπούν» μαζί
Η συλλοίμωξη από τα δύο στελέχη του κορονοϊού, Δέλτα και Όμικρον έχει βαφτιστεί από τους ειδικούς «Delmicron» και σύμφωνα με τον Πρύτανη ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο αυτά τα περιστατικά χρειάζονται μια επιτήρηση, καθώς δεν είχαν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν.
Η εικόνα που μας έρχεται από τα νοσοκομεία δείχνει πως όλη την πίεση εξακολουθεί να την προκαλεί το στέλεχος Δέλτα, με τους Έλληνες επιστήμονες να υπογραμμίζουν πως ο εμβολιασμός και τα μέτρα προστασίας (μάσκες, υγιεινή χεριών, αποστάσεις) είναι τα μόνα μας «όπλα» στη συνεχιζόμενη μάχη με την πανδημία.
Στα δυνατά σημεία της επιστήμης αξίζει να τονιστεί ότι οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι έχουν μεγάλη εμπειρία από συλλοιμώξεις καθώς έχουν αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά ταυτόχρονης λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C και τον ιό HIV, που μας δίδαξαν πολλά και άνοιξαν δρόμους στην αντιμετώπιση της covid πανδημίας.