Το σχέδιο «Ιπποκράτης» της ΕΛΑΣ για τη φύλαξη των εμβολίων

Το σχέδιο «Ιπποκράτης» της ΕΛΑΣ για τη φύλαξη των εμβολίων

'Ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορονοϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα έχει καταρτίσει η Ελληνική Αστυνομία, με την ονομασία «Ιπποκράτης». 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την επιχείρηση «Ελευθερία»  της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

- 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
- 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται. Στη συνέχεια θα ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που θα απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικών.

Ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ προβλέπει ακόμη:

- Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
- Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά
ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.  

Τα έντυπα που θα συμπληρώνουμε πριν τον εμβολιασμό

Σε κατάσταση ετοιμότητας εισέρχεται το υγειονομικό σύστημα για την επιχείρηση «Ελευθερία» με την ολοκλήρωση και των απαραίτητων εντύπων συναίνεσης, καθώς και το ερωτηματολόγιο που θα καλούνται να συμπληρώνουν όσοι πραγματοποιούν το εμβόλιο.

Να σημειωθεί ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι θα εξετάσει την έγκριση του εμβολίου στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει το κάτωθι έντυπο το οποίο θα πρέπει να υπογράφουν οι πολίτες και με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι αποδέχονται τον εμβολιασμό.

Επίσης στη διάρκεια του ραντεβού τους οι πολίτες καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δίνει το ιστορικό τους. 

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό

Η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ελλάδα θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και την παραλαβή των σκευασμάτων της Pfizer, όπως ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Η επιχείρηση περιλαμβάνει τη διαδικασία μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων και τη διαδικασία για το κλείσιμο των ραντεβού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρωταρχικό στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο «δωρεάν» και με ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας και για κάθε πολίτη. Έκανε λόγο μάλιστα για μία «σύνθετη άσκηση» και έκανε ειδική αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα μας θα αναμετρηθεί με το στοίχημα εμβολιασμού», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ολοκληρωθεί το στοίχημα με επιτυχία».

Προειδοποίησε πάντως ότι «η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο», κατέληξε.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Φαρμακεία, ΚΕΠ και δύο ψηφιακοί τρόποι θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως έχει ενημερώσει ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) με τους εξής τρόπους: μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση, στα φαρμακεία, στα ΚΕΠ.

Θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού. 

Σχεδιάζεται επίσης μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας συνολικά 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα του 2021 στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν 150.000 πολίτες (καθώς είναι διπλή η δόση κάθε εμβολίου), δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Έχουμε καλά και κακά νέα για το εμβόλιο. Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια αλλά θα πάρουμε λιγότερα. Όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, επομένως και η Ελλάδα θα πάρει πιο λίγα, ωστόσο θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς», είπε ο κ. Πέτσας στα «Παραπολιτικά 90,1», εκτιμώντας ότι «ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020».

«Τα εμβόλια -για παράδειγμα, της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «αυτά που θα πάρουμε εμείς, θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε επίσης ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης περιλαμβάνει καταρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα Εμβολιαστικά Κέντρα.

«Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο. Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια», δήλωσε, τονίζοντας ότι «εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά».

«Και από τον Φεβρουάριο και μετά, να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα σχέδια σε όλες τις χώρες, για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες, οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια».

Διαβάστε ακόμα:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα σε όλη την Ευρώπη

Ασφαλή τα εμβόλια - Καμία έκπτωση ή παράλειψη, λένε κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες