Τα 24 δισ. ευρώ αγγίζουν τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που επλήγη από την πανδημία, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι από την έναρξη της πανδημίας έχουν ληφθεί 61 μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ ενώ ως τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα στα 38,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, επισήμανε ότι έχουν ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο μέσα από 6 επιτυχημένες εκδόσεις χρέους ύψους 14 δισ. ευρώ και 2 εκταμιεύσεις από διακράτηση ομολόγων περίπου 1,5 δισ. ευρώ. «Μόνο από αυτές πηγές πάνω από 15 δισ. ευρώ αντλήθηκαν συμβάλλοντας στο ύψος των σημερινών διαθέσιμων», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών από το υπ. Οικονομικών κατά το τελευταίο εξάμηνο, όπως:
- Ψηφίστηκε, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.
- Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός ολιστικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
- Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.
- Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικρο-χρηματοδοτήσεων.
- Προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.
- Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.
Σε ότι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προωθείται σειρά διατάξεων που θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε ότι για την ΕΛΒΟ υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον που παρέχει την δυνατότητα συμμετοχής και στο ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 21%.