Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
To εγχώριο αφήγημα εξακολουθεί να αναφέρεται σε μία μοναδική και πρωτοφανή επίθεση των Δυτικών εταίρων της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια αφαίμαξης του εγχώριου πλούτου και μια σχεδόν σαδιστικής έκτασης προσπάθεια των σκοτεινών δυνάμεων να καθυποτάξουν το φρόνημα ενός λαού που αντιστέκεται στο «νεοφιλελεύθερο σύστημα». Είναι όμως έτσι;
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, άλλες 7 χώρες της Ε.Ε. μπήκαν σε προγράμματα διάσωσης ή προσαρμογής. Τόσο η Ουγγαρία τον Οκτώβριο του 2008, όσο και η Λετονία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής, τα οποία ολοκληρώθηκαν το 2011, χωρίς την υιοθέτηση προληπτικής γραμμής. Η Ιρλανδία μπήκε σε πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2010, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, έπειτα από 12 αξιολογήσεις. Από τότε η χώρα πέρασε κι άλλες 7 μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, στο πλαίσιο της εποπτείας. Οι αξιολογήσεις και η εποπτεία θα τελειώσουν το 2031, όταν η Ιρλανδία θα έχει αποπληρώσει το 75% των δανείων του ESM. Η Ρουμανία μπήκε σε πρόγραμμα την περίοδο 2009-2011. Ακολούθησαν και άλλα δύο προγράμματα προληπτικού χαρακτήρα, χωρίς να γίνει χρήση άλλων εκταμιεύσεων. Από τον Οκτώβριο του 2015 η Ρουμανία βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας.
Η Πορτογαλία χρειάστηκε να μπει σε πρόγραμμα το 2011. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 3 χρόνια, η 12η αξιολόγηση δεν έγινε ποτέ, καθώς η χώρα δεν χρειάστηκε καν την τελευταία δόση και κινήθηκε στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης. Βρίσκεται σε καθεστώς «εποπτείας μετά το πρόγραμμα» που θα τελειώσει το 2026, όταν η Πορτογαλία αναμένεται να αποπληρώσει το 75% στον ESM. Η τραπεζική κρίση του 2010-2012 οδήγησε την Ισπανία στον δρόμο του προγράμματος τον Ιούλιο του 2012, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Από το 2014 ως τα τέλη του 2017 η Ισπανία αποπλήρωσε πρόωρα έξι δόσεις, για να μειώσει το υπόλοιπο οφειλής στον ESM στα 31 δισ. ευρώ, ώστε να βρεθεί στο 75% και να απαλλαγεί από αξιολογήσεις και εποπτεία. Αυτή ήταν η μόνη «καθαρή έξοδος» μέχρι τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δε Κύπρος μπήκε τελευταία στον κύκλο των προγραμμάτων τον Απρίλιο του 2013 και βγήκε τον Μάρτιο του 2016, χωρίς προληπτική γραμμή. Η Κύπρος κατάργησε τα capital controls, δανείζεται από τις αγορές, αλλά παραμένει κι αυτή σε καθεστώς εποπτείας.
Η καθαρή έξοδος που επιθυμεί η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, πώς πάει; Καλά;
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 18 Μαΐου.