Κατά τον ίδιο τρόπο που κάναμε την θετική έκπληξη στην υγεία, θα το κάνουμε και στην οικονομία, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για την εξαιρετική εικόνα της χώρας ως προς την διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα: «COVID-19: Οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα» όπου συμμετείχαν κορυφαίοι επιχειρηματίες, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε έμφαση στους χειρισμούς που θα γίνουν στον τουρισμό σημειώνοντας ότι η χρονιά δεν πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου χαμένη για την Ελλάδα.
Σημείωσε ότι εάν διατηρήσουμε την καλή μας εικόνα και περιφρουρήσουμε την αίσθηση ασφάλειας μπορούμε από μια μικρότερη τουριστική πίτα διεθνώς, να διεκδικήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι. Παράλληλα, σημείωσε πως δε θα είναι μηδενικά τα έσοδα από τον τουρισμό, όπως εκτίμησε το ΔΝΤ.
Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι «υπάρχουν μεγάλοι tour operators που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να φέρουν τους τουρίστες στην Ελλάδα αντί για άλλη χώρα λόγω της καλής διαχείρισης που έχει γίνει στο υγειονομικό σκέλος» και την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας.
Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι την προσεχή εβδομάδα θα λάβει χώρα και τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και διεθνείς tour operators για να κλείσει η συμφωνία που θα πάρει και δημόσιο χαρακτήρα.
Μιλώντας στην ίδια διαδικτυακή συζήτηση ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτίμησε πως το χτύπημα φέτος στον τουρισμό θα είναι τεράστιο.
Εκτίμησε πως η μείωση φέτος συγκριτικά με πέρυσι ίσως φτάσει στο 80%, ειδικά αν δεν ανοίξει η τουριστική αγορά έως το τέλος Ιουλίου, σενάριο που εκτίμησε ότι μάλλον είναι το επικρατέστερο, όμως προέβλεψε ότι μπορεί τα επόμενα χρόνια να καλυφτεί γρήγορα το χαμένο έδαφος.
Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη ανεργία στον τουριστικό κλάδο, προτρέποντας το κράτος να παράσχει βοήθεια στις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία, να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους, προκειμένου να είναι έτοιμες για το 2021 και το 2022.