Το «αγκάθι» των τεκμηρίων και ο τρόπος «εξουδετέρωσής» τους
Shutterstock
Shutterstock

Το «αγκάθι» των τεκμηρίων και ο τρόπος «εξουδετέρωσής» τους

Τα τεκμήρια αποτελούν πάντα έναν πονοκέφαλο για τους φορολογούμενους, στην καθημερινή ζωή τους όλο τον χρόνο, όσο και όταν φθάνει η ώρα της φορολογικής δήλωσης. Κάθε χρόνο, το 20% των φορολογουμένων αντιμετωπίζει επιβαρύνσεις λόγω των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα να καταβάλλει υψηλότερους φόρους εισοδήματος.

Πρόσφατα η ΑΑΔΕ εξέδωσε νέα απόφαση που επιτρέπει στους φορολογούμενους να καλύπτουν τα τεκμήρια αξιοποιώντας χρηματικά ποσά από δωρεές ή γονικές παροχές. Εφόσον η σχετική δήλωση έχει κατατεθεί έως το τέλος του 2024, η Φορολογική Διοίκηση υποχρεούται να συνυπολογίσει αυτά τα ποσά, συμβάλλοντας στη μείωση της διαφοράς μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος.

Αν ένας φορολογούμενος επικαλείται ποσά από δωρεά ή γονική παροχή που δόθηκαν πριν από τη σχετική δαπάνη, αλλά η δήλωσή τους κατατέθηκε μετά το 2024 (είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα), η Φορολογική Διοίκηση τα αναγνωρίζει ως έσοδα που μειώνουν τη διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος, εφόσον αποδεικνύεται η είσπραξή τους και η φορολόγησή τους ή η απαλλαγή τους από τη φορολογία κεφαλαίου.

Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα ποσά αυτά έχουν μεταβιβαστεί στον δικαιούχο ή το τέκνο πριν από την πραγματοποίηση της σχετικής δαπάνης.

Τα παραδείγματα της ΑΑΔΕ

α) Μεταφορά του χρηματικού ποσού από ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό αυτού με τον δωρεοδόχο/τέκνο ή τρίτο πρόσωπο σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου ή σε άλλο κοινό λογαριασμό του τελευταίου με τον ίδιο τον δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.

β) Έκδοση τραπεζικής επιταγής από τον δωρητή/γονέα είτε με κατάθεση μετρητών είτε με χρέωση ατομικού τραπεζικού λογαριασμού αυτού ή κοινού με τον δωρεοδόχο/τέκνο ή τρίτο πρόσωπο και η κατάθεση της επιταγής αυτής σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου ή σε άλλο κοινό λογαριασμό του τελευταίου με τον ίδιο τον δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.

γ) Ανάληψη του χρηματικού ποσού από ατομικό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό αυτού με τον δωρεοδόχο/τέκνο ή τρίτο πρόσωπο και κατάθεση του ίδιου ποσού σε λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου ή σε κοινό λογαριασμό του τελευταίου με τον ίδιο τον δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.

δ) Ανάληψη του χρηματικού ποσού από κοινό τραπεζικό λογαριασμό από συνδικαιούχο αυτού, ο οποίος δεν έχει συνεισφέρει στον λογαριασμό και χρησιμοποιεί το χρηματικό ποσό για λογαριασμό του, το οποίο θεωρείται δωρεά με βάση τη φορολογία κεφαλαίου.

ε) Μεταφορά του χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα σε λογαριασμό του εργολάβου/κατασκευαστή/πωλητή, η οποία δύναται να γίνει και με έκδοση τραπεζικής επιταγής, για την καταβολή του τιμήματος αγοράς ακινήτου από τον δωρεοδόχο/τέκνο.

στ) Μεταφορά χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή για την αγορά οχήματος από τον δωρεοδόχο/τέκνο, εφόσον προσκομίζεται η σχετική άδεια στο όνομα του τελευταίου.

ζ) Μεταφορά χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας για την αύξηση κεφαλαίου, εφόσον προσκομίζονται στοιχεία ότι αυτή πραγματοποιήθηκε και ολόκληρο το μεταφερόμενο ποσό διατέθηκε για την προσαύξηση του ποσοστού συμμετοχής του δωρεοδόχου/τέκνου στην εταιρεία.