Στη μεγάλη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας για την ταχεία απορρόφηση των πόρων που προορίζονται τόσο για τα έργα του Δημόσιου Τομέα όσο και του Ιδιωτικού, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας απολογισμού για την εφαρμογή του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0). Το σχέδιο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του NextGenerationEU, της πρωτοβουλίας της ΕΕ για την αποκατάσταση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών (ΕΥΣΤΑ), σε συνεργασία με το IOBE (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών).
Ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας την άμεση και επιτυχή εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ταυτόχρονα εξέφρασε και τον προβληματισμό του και τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με τον ρυθμό απορρόφησης των επενδύσεων. Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε ο ίδιος «τώρα μπαίνουμε στο πιο δύσκολο μέρος του προγράμματος που είναι η υλοποίηση των δημοσίων έργων τα οποία περιλαμβάνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης, «είχαμε ένα ρυθμό απορρόφησης Δημοσίων Επενδύσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ και την περίοδο 2023 - 2025 θα κληθούμε να υπερδιπλασιάσουμε το ρυθμό πραγματικών πληρωμών. Είναι τεράστια τα νούμερα. Το 2023 θα έχουμε 12 δισ. ευρώ δημόσιες επενδύσεις. Θα είναι η μεγάλη δοκιμασία για όλα τα επίπεδα της αγοράς», πρόσθεσε.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε , ακόμη, τα οφέλη αυτού του πολύτιμου, αναπτυξιακού εργαλείου, που στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις ενθαρρύνει να επεκταθούν και να εξάγουν, δημιουργεί νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποστηρίζει νέες επενδύσεις στη βιομηχανία, την ενέργεια και άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
Προηγήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επαίνεσε την Ελλάδα για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας ότι «η θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του δεύτερου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας, ύψους 3,56 δισ. ευρώ, την οποία εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, αποδεικνύει, με πληθώρα στοιχείων, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι επιτυγχάνει τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί».
Ο Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ καθηγητής κ. Νίκος Βέττας τόνισε τις ευκαιρίες που σηματοδοτεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ελληνική οικονομία και ιδίως τα κίνητρα που προσφέρει για πρόσθετες και επειγόντως απαραίτητες επενδύσεις καθώς και για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης κ. Θανάσης Κοντογεώργης, αναφέρθηκε συνοπτικά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στις βασικές παρεμβάσεις του σχεδίου για διάφορες κοινωνικές ομάδες (γυναίκες, άνεργοι, ΑμεΑ κ.α.) ενώ ο διοικητήw της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΥΣΤΑ) κ. Νίκος Μαντζούφας αναφέρθηκε στην Δανειακή Διευκόλυνση για την καλύτερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση.