Ένα σκληρό δίμηνο έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο με το μεγάλο ζητούμενο να είναι η ρευστότητα, καθώς ακόμα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν να φθάσουν στον κρατικό κορβανά. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα επιχειρεί να τονώσει την οικονομία με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν.
Σε αυτό το ασφυκτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί και δυστυχώς θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τονώσει τα διαθέσιμα με έξοδο στις αγορές (πιθανόν με δεκαετές ομόλογο) οι οποίες είδαν με καλό μάτι τις πρώτες αποφάσεις της Ευρώπης που σχετίζονται με το ταμείο Ανάκαμψης. Πάντως προς το παρόν τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν περιορισθεί στα 13,5 δισ. ευρώ (δεν υπολογίζονται τα κλειδωμένα 15,7 δισ. ευρώ του ESM για το χρέος) και αναμένεται να περιορισθούν περαιτέρω καθώς τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE με 500 εκατ. ευρώ (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) μέχρι να φθάσουν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα στον πεδίο των εσόδων του προϋπολογισμού τα δύσκολα είναι μπροστά. Η μείωση κατά 17% των φορολογικών εσόδων τον Απρίλιο μπορεί να χαροποίησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο, συνοδεύτηκε από μία σειρά εκπτώσεων, τις οποίες και επωφελήθηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις κι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τους επόμενους δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση των μέτρων αναστολής (που φθάνουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) για να μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα η κατανάλωση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη με τα σούπερ μάρκετ να τηρούν και αυτό τον μήνα τα ηνία.
Από τον Ιούνιο έρχονται και οι μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές εξέλιξη που θα περιορίσει τις εισπράξεις. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζει «κομβικούς» τους επόμενους μήνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας επισημαίνοντας ότι τα πρώτα κονδύλια που θα έρθουν στην χώρα θα είναι αυτά από τα κέρδη των ομολόγων ( ANFA’s, SMP’s) ύψους 748 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εκταμίευση θα γίνει τέλος Ιουνίου ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου και είναι μία σημαντική ανάσα για τον προϋπολογισμό.
Αμέσως μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει πάλι από τα ταμεία του κράτους 1,4 δισ. ευρώ. Στα τέλη Ιούνιο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις της δεύτερης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπου αναμένεται περίπου 100.000 επιχειρήσεις να ενταχθούν και να βρίσκονται στους τελικούς δικαιούχους .
Και όταν φθάσει ο Ιούλιος η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βγει αναγκαστικά στις αγορές για να βρει αυτά τα λεφτά. Όπως προαναφέρθηκε στόχος της κυβέρνησης είναι να βγεί στις αγοές το αργότερο το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου.
Εφόσον η κυβέρνηση περάσει την φουρτούνα του Ιουνίου και του Ιουλίου, θα αρχίσουν να φθάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα χρήματα από τις Βρυξέλλες. Αναμένεται να λάβει από 1,4 έως 2,4 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα SURE, ενώ θα αναμένει τι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης που υπολογίζονται να ληφθούν τον Οκτώβριο . Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου η Ελλάδα μπορεί να πάρει συνολικά 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα η πρόταση της Κομισιόν θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο και ότι στην καλύτερη περίπτωση οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο φέτος.