Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού - Τι σηματοδοτεί για τις εταιρείες
shutterstock
shutterstock
Κατώτατος μισθός

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού - Τι σηματοδοτεί για τις εταιρείες

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται μέσα στην επόμενη τριετία στην αγορά εργασίας, με τον κατώτατο μισθό να αλλάζει πλήρως τρόπο υπολογισμού, ώστε οι εργαζόμενοι να βλέπουν αύξηση στις αποδοχές τους βάσει των δεικτών της πραγματικής οικονομίας.

Η αλλαγή του πλαισίου θα προβλέπει ότι η αύξηση του κατώτατου θα προκύπτει από έναν νέο αλγόριθμο, ο οποίος θα βγάζει το ετήσιο ποσοστό αύξησης λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά δεικτών της ελληνικής οικονομίας, όπως ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη - παραγωγικότητα και η ανεργία. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν το μισθό τους ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών. Κι αυτό, διότι σε περίπτωση που ο τιμάριθμος θα είναι αρνητικός λόγω άσχημων οικονομικών εξελίξεων, ο κατώτατος μισθός δε θα μειώνεται απλά θα μένει σταθερός. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός θα ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού η όποια αύξηση δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία πλευρά, καθώς θα είναι προϊόν μιας απολύτως αντικειμενικής και διαφανούς διαδικασίας.

Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού είναι:

  1. η προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού, και, κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων και αφετέρου τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ευνοεί τις επενδύσεις.
  2. η εισαγωγή των κριτηρίων της Οδηγίας γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που προστατεύει τη διαμόρφωση κατώτατου             μισθού, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα,
  3. η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών,
  4. η κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία γίνεται περισσότερο δίκαιη,
  5. συνολικά, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας,
  6. είναι μοντέλο που χρησιμοποιείται από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ – άρα δοκιμασμένο.

Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στην επόμενη τριετία. Στο σχετικό πόρισμα της επιτροπής προτείνεται, φυσικά, ο νέος τρόπος υπολογισμού να εφαρμοστεί από την 1/1/2028, «επειδή το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής στηρίζεται σε σειρά στοιχείων και δεδομένων για τα οποία απαιτείται ικανός χρόνος προσαρμογής, ιδίως της ΕΛΣΤΑΤ», δηλαδή αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ο προσδιορισμός βασικών δεικτών.

Πρακτικά, το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου θα μείνει ως έχει. Αυτό σημαίνει ότι τον Ιανουάριο του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης, θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο, με τον νέο κατώτατο μισθό να εφαρμόζεται από 1η Απριλίου 2025. Η δεύτερη, ενδιάμεση φάση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2025, ώστε εντός του επόμενου έτους να διεξαχθεί η διαβούλευση σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες και τη νέα σύνθεση των Επιτροπών για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο που θα ισχύσουν καθ’ όλο το 2026. Η ενδιάμεση φάση θα διαρκέσει έως την 31/12/2027. Από 1η Ιανουαρίου 2028 θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το νέο πλαίσιο το οποίο θα προβλέπει την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού βάσει των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.