Αλλάζει τον Σεπτέμβριο ο Χάρτης Περιφεριακών Ενισχύσεων για τον Αναπτυξιακό

Αλλάζει τον Σεπτέμβριο ο Χάρτης Περιφεριακών Ενισχύσεων για τον Αναπτυξιακό

Με νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2017 και θα προβλέπει ευνοϊκότερες κατανομές επιχορηγήσεων για την Ελλάδα στη βάση των μειωμένων εισοδημάτων της μετά την κρίση εποχής θα ξεκινήσει στην ουσία να ισχύει ο νέος επενδυτικός νόμος. Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης για την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ο οποίος σήμερα κατανέμει τα ποσοστά ενίσχυσης σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2008-2009, βαίνει στο τέλος της και θα επιφέρει αισθητές αλλαγές.

Ο νέος χάρτης θα συμπέσει πρακτικά με την ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου που τοποθετείται σε περίπου τρεις – τέσσερις μήνες από σήμερα, καθώς απαιτείται η έκδοση ενός βουνού πάνω από 30 υπουργικών αποφάσεων και οι προκηρύξεις των οκτώ καθεστώτων ενίσχυσης.

Παρουσιάζοντας νωρίτερα τον νέο αναπτυξιακό Νόμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι από την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων , προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 15.200 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2022. Η συνεισφορά του νόμου στην εργασία είναι περιορισμένη, ενώ φτωχή είναι με βάση τα σημερινή δεδομένα και η χρηματοδοτική συνεισφορά του Αναπτυξιακού στα επενδυτικά σχέδια.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας αναφέρθηκαν σε ένα συνολικό ποσό 3,6 δις.ευρώ σαν «μαγιά»επιχορηγήσεων, μοχλευμένων κεφαλαίων, επιδοτήσεων leasing και φοροαπαλλαγών που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα κεφάλαια που θα διατεθούν τόσο για το κλείσιμο των αναπτυξιακών νόμων του 2011 και του 2004 (περίπου 2,6 δις. ευρώ) όσο και οι επιχορηγήσεις, οι απαλλαγές και η μόχλευση για τον νέο αναπτυξιακό. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση, για τον αναπτυξιακό νόμο έχουν δεσμευτεί πόροι 262 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για τα παλιά επενδυτικά σχέδια που πρέπει να απορροφηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, άλλα 543 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και άλλα 120 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016. Με την αύξηση του εθνικού σκέλος στο 1 δις. ευρώ, ο ίδιος εκτίμησε ότι από το 2017 θα υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι για τον αναπτυξιακό νόμο.

Για τα 6.300 επενδυτικά σχέδια προηγούμενων ετών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και το δημόσιο οφείλει πάνω από 6,4 δις. ευρώ, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης ανέφερε ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να τα προχωρήσουν τις επενδύσεις μειώνοντας το φυσικό αντικείμενο του έργου με ανάλογη περικοπή της επιχορήγησης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νέο αναπτυξιακό νόμο όσα επενδυτικά σχέδια του 2004 και του 2011 έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ (50%) μέχρι τις 31.12.2016, θα μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2018 και θα δικαιούνται επιχορήγησης ή φοροαπαλλαγών σε επτά ετήσιες δόσεις. Όλα τα υπόλοιπα θα απενταχθούν. Για την γρήγορη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, θα προσληφθούν ως αξιολογητές 300 μηχανικοί του ΤΕΕ.

Βασίλης Γεώργας

Διαβάστε ακόμα:

- Α. Χαρίτσης: 3,6 δισ. ευρώ δίνει για αρχή ο αναπτυξιακός νόμος