Allianz: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο πλούτο
Shutterstock
Shutterstock

Allianz: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο πλούτο

Η Allianz Research, μέσα από την πρόσφατη έκθεση της Allianz Global Wealth Report 2023, παρουσιάζει την εικόνα του παγκόσμιου πλούτου και της κατανομής του, με βάση τα στοιχεία του 2022. Τ

Το 2022 ήταν ένα εξαιρετικά δυσάρεστο έτος, όσον αφορά συνολικά τις αποδόσεις και τις αξίες  των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα ομόλογα, οι μετοχές, οι καταθέσεις και τα μερίδια συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με την Allianz υπήρξε μείωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά -2,7%. Η μείωση αυτή είναι η μεγαλύτερη από την κρίση του 2008, των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ και την κατάρρευση της Lehman Brothers. 

Ακολουθώντας τις πτωτικές κινήσεις των χρηματιστηριακών αγορών, η αξία των μετοχικών χαρτοφυλακίων μειώθηκε κατά -7,3% και των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μεριδίων κατά -4,6%. Ενώ αντίθετα το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +6,0%. 

Και για να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς το συνολικό ύψος των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, σε παγκόσμιο επίπεδο στα τέλη του 2022, ανέρχονταν στα 233 τρισ. ευρώ. Από αυτά το 41,4% είναι επενδυμένο σε μετοχές, το 27,3% σε μερίδια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων και το 28,6% σε τραπεζικές καταθέσεις. Στο ακόλουθα γράφημα βλέπουμε την κατανομή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, στις διάφορες γεωγραφικές και οικονομικές ομάδες του πλανήτη.

Στο ακόλουθο γράφημα απεικονίζονται τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία κατά κεφαλή για κάθε μια από τις 25 πλουσιότερες χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Allianz Research. Προηγούνται η Ελβετία με 356.310 ευρώ, οι ΗΠΑ με 307.940 ευρώ, η Δανία με 220.730 ευρώ και η Σιγκαπούρη με 193.660 ευρώ. Στις τελευταίες θέσεις είναι η Νότιος Κορέα με 71.270 ευρώ, η Μάλτα με 68.210 ευρώ, η Ισπανία με 57.720 ευρώ και η Πορτογαλία με 47.340 ευρώ

Στο ακόλουθο γράφημα στο οποίο απεικονίζονται τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία μετά την αφαίρεση των δανειακών υποχρεώσεων, δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες μεταβολές. Προηγούνται και πάλι οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Δανία και η Σιγκαπούρη.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Σύμφωνα με την έκθεση της Allianz Research, η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση όσον αφορά τόσο την καθαρή, όσο και τη μεικτή αξία χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κατά κεφαλή. Η μεικτή αξία είναι στα 29.230 ευρώ, ενώ η καθαρή αξία μετά από την αφαίρεση των δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται στα 19.289 ευρώ, όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα με τις 40 πρώτες χώρες της λίστας. Στην 30η θέση βρίσκεται η Ουγγαρία, στην 32η η Λιθουανία, στην 33η η Λετονία στην 35η η Βουλγαρία, στην 36η η Κροατία, στην 38η η Πολωνία και στην 40η η Σλοβακία. Δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από μερικές χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

Στον ακόλουθο συγκεντρωτικό πίνακα της Allianz Research, φαίνεται πως η ελληνική οικονομία μέσα στο 2022 κατάφερε να αυξήσει τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των πολιτών κατά +1,9% από το 2021 και να οδηγήσει το σύνολο αυτής της περιουσίας στο 146,8% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό τους κατά -6,3%, οδηγώντας τον συνολικό δανεισμό στο 50% του ΑΕΠ.  

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα το 2022 με αυτό το +1,9% τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία κλπ. που γνώρισαν συρρίκνωση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των πολιτών τους. Ωστόσο, η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να απομακρυνθούμε από τις χαμηλότερες σε απόδοση οικονομίες που είναι κάτω από εμάς, και να πλησιάσουμε τις πιο προηγμένες χώρες, πρέπει να είναι μεγάλη και συνεπής. Το να έχει ο μέσος Έλληνας πολίτης υψηλότερα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, μόνο από τους πολίτες κάποιων χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ, που άργησαν να ενσωματώσουν τις αρχές της ανοικτής και ελεύθερης οικονομίας στη ζωή τους, δεν αποτελεί και πρώτης τάξεως παράσημο.