Η επιτάχυνση των αναγκαίων δράσεων προκειμένου να προχωρήσει στη χώρα μας η «πράσινη» μετάβαση αλλά και ο μετασχηματισμός της σε ενεργειακό hub συζητήθηκαν σε πάνελ με θέμα: «Οι πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης και το μέλλον της “πράσινης” ενέργειας» ήταν το θέμα συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 8ου Delphi Economic Forum.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director της Mytilineos Energy & Metals, Μάνος Μανουσάκης CEO του ΑΔΜΗΕ, Θεόδωρος Τζούρος Εκτελεστικός γενικός διευθυντής, επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, Αριστοφάνης Στεφάτος, CEO της ΕΔΕΥ ΑΕ, Βαρνάβας Θεοδοσίου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EXXON Mobil/Cyprus, Ηλίαας Μπεκίρος Γενικός Διευθυντής της Σωληνουργίας Κορίνθου και Τάσσος Βλασσόπουλος, CEO της HelleniQ Upstream, HelleniQ Energy.
Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε τις παθογένειες πολλών ετών τόσο στο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας όσο και στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα εντόπισε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης του δικτύου. Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες και τις υποδομές φυσικού αερίου, το πρόγραμμα πρέπει να επιταχυνθεί, επίσης ενώ τόνισε ότι η «πράσινη» ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με χρήση προϊόντων καθαρά ελληνικών. Να πάμε , δηλαδή σε μια Εθνική Ενεργειακή στρατηγική Made in Greece.
Ο κ. Στεφάτος τόνισε την αισοδοξία για την μετατροπή Ελλάδας σε ενεργειακό hub. ¨Η χώρα μας , πρόσθεσε, έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του διαμετακομιστή ενέργειας. Για να γίνει αυτό απαιτείται νέος σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ακόμη θα πρέπει στο ενδιαφέρον της Ελλάδας να περιληφθεί και η άντληση φυσικού αερίου.
Μάλιστα στο πλαίσιο των ερευνητικών προσπαθειών πρόσθεσε ότι μέσα στους τελευταίους 13 μήνες έχουν εκτελεσθεί επτά σεισμογραφικές έρευνες, ενώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο είχαν γίνει μόνο δύο
Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε το κενό μεταξύ της παρούσας κατάστασης και αυτής όταν θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την ενεργειακή μετάβαση. Στο κενό αυτό, είπε χαρακτηριστικά, θα μπούν μηχανήματα, τρόποι αποθήκευσης της ενέργειας, μπαταρίες κλπ. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε σοβαρά την πράσινη μετάβαση και να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αναταράξεις.
Ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε στο κομμάτι του φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια που μπορεί να προσδώσει στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Βλασσόπουλος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για τις γεωτρήσεις υδρογονανθράκων που πρέπει να εντάξει στην ενεργειακή πολιτική της η χώρα μας.
Ο κ. Καλαφατάς αναφέρθηκε στην ευκολία του να αλλάξει το μοντέλο ενεργειακής πολιτικής καθώς τα θέματα που προκύπτουν από τις μεταβολές αυτές εξομαλύνονται. Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη αποθήκευσης της ενέργειας καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση της ζήτησης. Παράλληλα για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης Θα πρέπει να συνεργαστούν επιχειρήσεις, επενδυτές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο κ. Μπεκίρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται, πλέον, ενεργειακό hub και τόνισε το ενδιαφέρον που δείχνει η Σωληνουργία Κορίνθου στην κατασκευή αγωγών τόσο για ερευνητικούς σκοπούς όσο και για δίκτυα και για μεταφορά ενέργειας αλλά και για off- shore διασυνδέσεις. Όλοι οι τομείς είπε, των ΑΠΕ, του φυσικού αερίου και του υδρογόνου θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με το ίδιο ενδιαφέρον
Ο κ. Τζούρος ανέφερε ότι ο τραπεζικό κλάδος παίζει μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στη χώρα μας. Την τελευταία δεκαετία, είπε, συνέβαλε σημαντικά σε επενδύσεις για ΑΠΕ, αιολικά πάρκα κλπ. Μέχρι το 2030, είπε, θα απαιτηθούν προ τα 22 δισ.ευρώ για επενδύσεις. Το ποσόν αυτό μπορεί να υποστηριχθεί από τις τράπεζες. Παράλληλα ανέφερε ότι στις μελλοντικές επενδύσεις δεν θα πρέπει να περιληφθούν μόνο οι ΑΠΕ αλλά και το φυσικό αέριο.