Ανάκαμψη και πανδημία: Είναι μακρύς ο δρόμος

Ανάκαμψη και πανδημία: Είναι μακρύς ο δρόμος

Η νούμερο ένα αγωνία όλων μας είναι η διάρκεια της πανδημίας, καθώς αυτή θα καθορίσει την διάρκεια των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, άρα και τη διάρκεια της ύφεσης που ήδη διανύουμε, η οποία σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους εξελίσσεται στο  πιο σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια  οικονομία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ασχέτως του πόσο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι διάφοροι αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο η αισιοδοξία αυτή αντικατοπτρίζεται  και στις πράξεις τους.

Η νορβηγική κυβέρνηση επί του πρακτέου μάλλον δεν ανήκει στους αισιόδοξους, καθώς αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι  πρόκειται να αποσύρει  νέο ποσό-ρεκόρ από το κρατικό ταμείο πλούτου, προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της έναντι των συνεπειών της Covid-19. 

Οι αποσύρσεις από το κρατικό ταμείο αναμένεται να ανέλθουν στο ιστορικό υψηλό των 433 δισ. κορόνων -46 δισ. δολαρίων- το 2020 και στα 371 δισ. κορόνες το 2021.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, υπενθυμίζουμε ότι οι αντίστοιχες προσφυγές στο ταμείο το 2019 ανήλθαν στο ποσό των  229 δισ. κορόνων. 

Διπλασιάζοντας σχεδόν τα χρήματα που τραβά από το κρατικό ταμείο πλούτου η πλουσιότερη οικονομία της Σκανδιναβίας, προφανώς και εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το σύνολο του 2021 θα χαρακτηρίζονται από πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε αρκετούς κλάδους. 

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η  Νορβηγία αντιμετωπίζει μια πιο ήπια ύφεση από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ η νορβηγική κυβέρνηση  εκτιμά ότι το διαρθρωτικό -εκτός πετρελαίου- δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,9% φέτος, σε σχέση με το 2,9% το 2019, ενώ μέχρι το 2021 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3%.

Βλέπετε χάρη στο ταμείο των 1,1 τρισ. δολαρίων, η κυβέρνηση  έχει τον «χώρο» να αυξήσει τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας χωρίς να καταφεύγει στις αγορές ομολόγων επιβαρύνοντας τις μελλοντικές γενιές με αύξηση χρέους, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Νορβηγός Υπουργός, Jan Tore Sanner.

Την ευχέρεια αυτή δεν την έχουν όμως οι περισσότερες χώρες. Ακόμα και στις ΗΠΑ, οι άνευ προηγουμένου ομοσπονδιακές δαπάνες που έχουν θεσπιστεί για την στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, θα εκτινάξουν  σύμφωνα με τα στοιχεία από  το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου- CBO- το ομοσπονδιακό έλλειμμα στα 3,3 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος, ήτοι ποσό υπερτριπλάσιο του ελλείμματος που καταγράφηκε το 2019. 

Το έλλειμμα με τη σειρά του θα εκτινάξει το ομοσπονδιακό κρατικό χρέος στο 98% του ΑΕΠ των ΗΠΑ φέτος και σε άνω του 100% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. 

Πότε είχε υπερβεί το χρέος το μέγεθος της αμερικανικής οικονομίας;  Το 1946, λόγω της τεράστιας αύξησης των δαπανών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος της FED Jerome Powell προειδοποιεί σε κάθε ευκαιρία ότι  μπορεί η οικονομική ανάκαμψη να  προχωρά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, αλλά αυτή η ανάκαμψη «έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της» και ότι ενδεχομένως « οι τραγικές συνέπειες θα μπορούσαν να βρίσκονται μπροστά μας εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ τερματίσει πρόωρα τη δημοσιονομική υποστήριξή της στην οικονομία».

Θα εγκριθεί από το Κογκρέσο άραγε ένα νέο πακέτο βοηθείας; Πόσο διατεθειμένες  είναι οι ΗΠΑ να εκτινάξουν το χρέος τους, αν πράγματι όπως όλα δείχνουν, ο Sars CoV 2 συνεχίζει να σφυροκοπάει την οικονομική δραστηριότητα για πολλούς μήνες ακόμα;

Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφέρεται  ολοένα και περισσότερο το δίλημμα, όσον αφορά πόσο μπορούμε να επιβαρύνουμε τις μελλοντικές γενιές με  τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που παίρνουμε σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι πέραν του υπουργού οικονομικών της Νορβηγίας, πρόσφατα το ίδιο ερώτημα απηύθυνε και ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει την διάθεση του να βάλει  ένα όριο στα μέτρα στήριξης της βρετανικής οικονομίας, άρα και στην έκδοση χρέους..

*Αποποίηση Ευθύνης¨ Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.