Εκατομμύρια Γερμανοί συνεχίζουν να επιλέγουν την Τουρκία ως προορισμό για τις διακοπές τους, παρά την κρίση στις διμερείς σχέσεις και την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδόσει το Βερολίνο, εφιστώντας την προσοχή σε τουρίστες, αλλά και επενδυτές που ταξιδεύουν στην Τουρκία.
Ωστόσο, παρά την σχετική ενίσχυση των κρατήσεων για την Τουρκία από τη Γερμανία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η απόπειρα πραξικοπήματος έχουν ήδη κλάνει τη ζημιά, κάτι που αποτυπώνεται και στα σχετικά στοιχεία, όπως αναφέρει η ανταπόκριση της Deutsche Welle.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Καταναλωτικής Έρευνας της εταιρίας GfK, οι φετινές καλοκαιρινές κρατήσεις για την Τουρκία μέχρι τα τέλη Ιουλίου είναι κατά τουλάχιστον 10% χαμηλότερες από ότι το 2016. Ας σημειωθεί ότι τη χρονιά-ρεκόρ 2015, σχεδόν 5,6 εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους περιορίστηκε στα 4 εκατομμύρια, μια μείωση της τάξης του 28%. Όσο για τα συνολικά τουριστικά έσοδα, έκαναν «βουτιά» γύρω στο 30%.
Μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες διαβεβαιώνουν, πάντως, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι η ζήτηση τουριστών που επιλέγουν τελευταία στιγμή τη χώρα διακοπών τους δεν έχει μειωθεί και ότι η Τουρκία παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων. Η εκπρόσωπος της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού γραφείου στην Ευρώπη, διαπιστώνει μάλιστα μια αναβίωση κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Παρόμοια είναι η εμπειρία του ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, το οποίο κατέγραψε τις τελευταίες εβδομάδες πολλές κρατήσεις για την Τουρκία.
Ας σημειωθεί ότι η Thomas Cook κατέχει σημαντικό μερίδιο της τουριστικής αγοράς στην Τουρκίας μέσω της θυγατρικής της OgerTours. Και το ταξιδιωτικό γραφείο DER Touristik δεν καταγράφει ούτε μείωση της ζήτησης, ούτε ακυρώσεις, ούτε αλλαγές κρατήσεων για τουρκικούς τουριστικούς προορισμούς. Κατά την εκτίμηση του tour operator Alltours το έντονο ενδιαφέρον για την Τουρκία οφείλεται ωστόσο εν μέρει και στην πληρότητα των ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Ισπανία τον Αύγουστο, τον κορυφαίο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και στις υψηλότερες τιμές στις δύο χώρες.
Φωτογραφία από Wikimedia Commons