Η χθεσινή ημέρα είχε τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις - χρησμούς για την ελληνική οικονομία, που θυμίζουν στιγμές του μακρινού αλλά αξέχαστου 2004. Διότι από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έχει να δει η Ελλάδα επί χρόνια υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Η Eurostat… έχρισε την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης όσον αφορά την ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο του 2021, με 13,4% έναντι 11,4% της Ιρλανδίας και 3,9% της ευρωζώνης. Η Scope Ratings, από την πλευρά της, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά έως το 2026, ενώ η Goldman Sachs προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Η αμερικανική τράπεζα προέβλεψε ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου θα είναι αυτές που θα… σύρουν το κάρο της ανάπτυξης στην Ευρώπη την επόμενη διετία.
Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι για πρώτη φορά μετά από περίπου 15 χρόνια, το ελληνικό ΑΕΠ θα τρέξει αρκετά ταχύτερα από της ευρωζώνης και θα λειτουργήσει ως παράγοντας ώθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι ως βαρίδι.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το γ’ τρίμηνο του 2020 αποτελεί χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς ο τουρισμός έδωσε πολύ χαμηλότερα νούμερα, δεν είναι λίγο να βλέπουμε το ελληνικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 13,4% και το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 3,9%. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι με βάση πλέον τις προβλέψεις ολοένα και περισσότερων αναλυτών, η αναπτυξιακή πρωτιά της Ελλάδας θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη διετία και στο αισιόδοξο σενάριο έως το 2026.
Με βάση τις προβλέψεις της Goldman Sachs, η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ τοποθετείται στο 5,1% το 2021, στο 4,3% το 2022 και στο 2,5% το 2023. Η ελληνική οικονομία έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «τρέξει» με πολύ υψηλότερους ρυθμούς.
Ο πίνακας 1 δείχνει ότι μόνο την περίοδο 2001-2006 με εξαίρεση το 2005 η Ελλάδα εμφάνισε για χρόνια υψηλότερη ανάπτυξη από την Ευρώπη και αιτία φυσικά ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, ενώ λόγω της δεκαετούς κρίσης, το ελληνικό ΑΕΠ σήμερα έχει και πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ανάκαμψης.
Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα
Τον περασμένο Αύγουστο γράφαμε ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί πλέον χρήσιμο γρανάζι στην ατμομηχανή της Ευρώπης με κύρια αιτία τον τουρισμό, ο οποίος καταφέρνει συνεχώς να ξεπερνά τις προσδοκίες, ενώ το ίδιο μονοπάτι ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Χθες, ήρθε η Eurostat να επιβεβαιώσει τα καλά μαντάτα, ενώ οι εκθέσεις της Goldman Sachs και του οίκου αξιολόγησης Scope ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία.
Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της έναν ορθάνοιχτο δρόμο ανάπτυξης αλλά και συγκεκριμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο μετά της Ιαπωνίας. Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα αφορά τα ελλείμματα, ωστόσο στο συγκεκριμένο πεδίο θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο αν και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2022. Όπως και να’ χει, η οικονομική διαχείριση των επόμενων ετών επιβάλλεται να είναι συνετή για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία απέναντι στη χώρα μας.
Μία αξιοπιστία που αντανακλάται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που οδηγούν την οικονομία της σε νέο δρόμο επιτυχιών.
Η «έκπληξη» της Goldman Sachs
Ποιος θα περίμενε πριν λίγα χρόνια ότι η Goldman Sachs δεν θα υποβάθμιζε πολύ τις προβλέψεις για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ εξαιτίας των πολύ καλών προοπτικών οικονομικών όπως η ελληνική. Σε χθεσινή του έκθεση, ο οίκος τονίζει ότι οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου εμφανίζουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν προχώρησε σε σοβαρή υποβάθμιση των προβλέψεων για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Προσθέτει δε, ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα δεχθούν μεγάλη ώθηση από τη δημοσιονομική πολιτική μέσα στην επόμενη διετία.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου 2021 υποβαθμίζεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,8% και η πρόβλεψη για το α’ τρίμηνο του 2022 υποβαθμίζεται κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,6%, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί υπόψη τα δεδομένα από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά μόνο το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύμα της Δέλτα. Σύμφωνα με την Goldman, οι επιπτώσεις θα είναι σφοδρότερες για τη Γερμανία απ’ ότι για την Ιταλία και την Ισπανία και η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ τοποθετείται στο 5,1% το 2021, στο 4,3% το 2022 και στο 2,5% το 2023.