Με εκρηκτικό τρόπο απελευθερώθηκε το συμπιεσμένο ελατήριο της οικονομίας ακριβώς έναν χρόνο μετά το γενικευμένο lockdown του 2020 καθώς το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου εκτοξεύτηκε 16,2% υψηλότερα σε ετήσια βάση (45,2 δισ. ευρώ έναντι 38,8 δισ. ευρώ πέρυσι) και κατά 3,4% σε τριμηνιαία, καταγράφοντας μια από τις υψηλότερες θετικές μεταβολές στην Ιστορία. Καύσιμα για τη διψήφια άνοδο της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου 2021 που εδραιώνει την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για μέτρα ανακούφισης, ήταν η κατανάλωση και οι επενδύσεις.
Το γεγονός αυτό δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα δοκιμαστούν από το ανατιμητικό κύμα που έρχεται. Η μεγαλύτερη των αναμενόμενων επίδοση της οικονομίας κατά το β' εξάμηνο του 2021, ανάβει το πράσινο φως στην κυβέρνηση, λόγω του μεγαλύτερπυ δημοσιονομικού χώρου, να εξετάσει μια μεγαλύτερη βεντάλια ελαφρύνσεων.
Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή σε ό,τι αφορά στις ετήσιες μεταβολές με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
Σε επίπεδο τριμήνου:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.
To αναπτυξιακό άλμα του β΄ τριμήνου ακολουθεί την, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ύφεση που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο (-2,3%). Αποτελεί δε το ανάποδο είδωλο της πολύ βαθιάς ύφεσης 13,9% που δοκίμασε τις αντοχές της οικονομίας πέρυσι κατά τη διάρκεια επιβολής των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας με το lockdown στις περισσότερες βασικές δραστηριότητες, βυθίζοντας το ΑΕΠ του β τριμήνου 2020 στα 39,6 δισ. ευρώ.
Προς αναθεώρηση στόχων
Πλέον η ανοδική αναθεώρηση του φετινού στόχου για την αύξηση του ΑΕΠ - ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα στο 3,6% - θεωρείται δεδομένη από το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζεται με ισχυρούς ρυθμούς και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) με τη συμβολή του τουρισμού που ανέκαμψε πέραν πάσης προσδοκίας, να είναι καταλυτική.
Παρότι ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς το 4ο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για το εύρος της φετινής ανάκαμψης, ο πήχης αναμένεται να τεθεί εγγύτερα στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4,3%), με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 5,7% το 2021.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 2ο τρίμηνο του 2021 (προσωρινά στοιχεία), με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 16,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2021 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βέλτιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς.
Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2021 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2021 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).