Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει για τα καλά όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία και η φετινή χρονιά θα έχει ακόμη πολλές οικονομικές εκπλήξεις σε ό,τι αφορά το μέτωπο του ΑΕΠ.
Όμως, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σχεδόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα τρέξει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τη διετία 2021-22 αλλά μετά θα εμφανίσει αισθητά χαμηλότερους ρυθμούς (2,1% το 2023 και στη συνέχεια ακόμη χαμηλότερους), είναι λογικό να αμφισβητούνται οι προβλέψεις για αναπτυξιακή έκρηξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη πενταετία.
Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, είναι να συνεχιστεί η τρέχουσα αναπτυξιακή δυναμική και μετά το 2022 χωρίς να περιμένουμε κάποιο θαύμα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι οι ευρωπαϊκοί πόροι από μόνοι τους δεν διασφαλίζουν μία σταθερά ανοδική πορεία του ΑΕΠ.
Την πρώτη έκπληξη για το 2021 τη ζήσαμε με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που ενώ οι περισσότεροι περίμεναν το κοντέρ της ύφεσης να γράψει -7% με -8%, τελικά περιορίστηκε μόλις στο -2,3%. Πλέον, η ελληνική οικονομία έχει μία πολύ καλή ευκαιρία να καλύψει το χαμένο ΑΕΠ της πανδημίας πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Η νέα πρόβλεψη της Εθνικής Τράπεζας για ανάπτυξη 5,7% το 2021 διαμορφώνει νέα δεδομένα και ανεβάζει αισθητά τον πήχη της ανάπτυξης.
Λίγες ώρες μετά την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, ήρθε η έκθεση της Eurobank να επισημάνει ότι το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν το τρίτο στη σειρά με θετικό τριμηνιαίο ρυθμό μεγέθυνσης για την ελληνική οικονομία. Η Eurobank μάλιστα τονίζει ότι σωρευτικά έχει ανακτηθεί το 82,3% των απωλειών – σε όρους πραγματικού ΑΕΠ – του β’ τριμήνου 2020.
Αν συνεχιστούν τα… θετικά μαντάτα, είναι εξαιρετικά πιθανό το ελληνικό ΑΕΠ να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, μία επίδοση ανάλογη με τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης όπως η γερμανική. Εδώ να πούμε ότι στις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις η Ελλάδα βρισκόταν στο 2ο ή 3ο «γκρουπ δυναμικότητας» όσον αφορά τις χώρες της Ευρώπης θα ανακτήσουν πρώτες το επίπεδο ΑΕΠ που απολάμβαναν πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Αυτό δείχνει να αλλάζει, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το βασικό σενάριο για τον φετινό τουρισμό θα επιβεβαιωθεί. Θα πρόκειται για μία πρώτη μεγάλη «νίκη», αφού το 2022 οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ανάπτυξη από 6% έως και άνω του 9%.
Η επόμενη μεγάλη έκπληξη για φέτος θα έρθει από τα στοιχεία του β’ τριμήνου καθώς τραπεζίτες και οικονομολόγοι υπολογίζουν με τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ θα πλησιάζει διψήφια νούμερα, ήτοι πολύ κοντά στο 10%.
Κάπως έτσι θα πορευτούμε και στα επόμενα τρίμηνα -ειδικά αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για διπλασιασμό της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι- φτάνοντας σε μεγέθυνση του ΑΕΠ άνω του 5% το 2021.
Η κατανάλωση παίρνει ξανά μπροστά, οι επενδύσεις αρχίζουν να τρέχουν, οι πρόδρομοι δείκτες (οικονομικό κλίμα, απασχόληση) δείχνουν ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, ενώ κινήσεις όπως το deal ΤΕΡΝΑ και Motor Oil που ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε νέα μεγάλη ενεργειακή μονάδα στην Κομοτηνή, μόνο τυχαίες δεν είναι.
Το Liberal.gr έχει επισημάνει την καλύτερη των προσδοκιών επίδοση της ελληνικής οικονομίας και νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα το θετικό κλίμα θα περάσει και στις εκθέσεις οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών τραπεζών.
Όσο θα φαίνεται ότι «κλειδώνει» το θετικό σενάριο και αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το «καλό» σενάριο, τόσο πιο κοντά θα έρχονται και ορόσημα όπως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «επενδυτική βαθμίδα».
Για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μοναδική ευκαιρία - πρόκληση. Η ανάπτυξη του 2021-2022 θέτει τις βάσεις για συνεχόμενη μεγέθυνση του ΑΕΠ τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια. Αρκεί να ακολουθήσουμε το δρόμο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της παράλληλης εφαρμογής των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Είναι ίσως η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της ένα ξεκάθαρο μονοπάτι…