Με την ανάπτυξη να σκαρφαλώνει στο 7,5% το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα απορροφηθούν κονδύλια περίπου 3,5 δις. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο έτος και με πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1% στο (βασικό σενάριο) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Όλα τα ανωτέρω βέβαια, αποτελούν εκτιμήσεις οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα τροποποιηθούν καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου που αφορούν στην πορεία της οικονομίας αλλά και υπό την αβεβαιότητα του 2021 δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει προς το παρόν εάν ένα εμβόλιο θα μπορέσει να τιθασεύσει την πανδημία.
Στην περίπτωση πάντως που οι κοινοτικοί πόροι δεν φθάσουν εγκαίρως τότε η κυβέρνηση έχει προβλέψει ανάπτυξη δύο μονάδες χαμηλότερη και συγκεκριμένα στο 5,5% . Υπολογίζεται επίσης ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν σημαντικά δεδομένου ότι το τρέχον έτος έχουν καταρρεύσει οπότε θα επανέλθουν εφόσον η υγειονομική κρίση το επιτρέψει, στα φυσιολογικά επίπεδα με τον κλάδο του τουρισμού να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σό τι αφορά στο πρωτογενές έλλειμα η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει τη στήριξη της προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά το επόμενο έτος και από σχεδόν μηδενικό έλλειμμα θα εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού -1%. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες το ΔΝΤ συνέστησε στην κυβέρνηση να μην βιαστεί να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά . Συγκεκριμένα , στην έκθεση αναφέρεται ότι: «Με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει στη λήψη μόνιμων μέτρων όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή μείωσης, ή η μείωση της προκαταβολής φόρου Σημειώνεται ότι για φέτος το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 6,6-6,75% .
Το δύσκολο κομμάτι όπως προαναφέρθηκε είναι το να μπορέσει να κάνει κάποιος ασφαλείς εκτιμήσεις για το τρέχον έτος. Στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα ενώ οι υπολογισμοί τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ δείχνουν ύφεση πάνω από 9% φέτος Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στις αρχικές του θέσεις για ύφεση της τάξης του 8% ενδεχομένως και κατά 0,2-0,3 υψηλότερα.
Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου και αναμένεται μέχρι την ψήφιση του τον Δεκέμβριο να τροποποιηθεί σημαντικά. Είναι εξαιρετικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 η κυβέρνηση να αναθεωρήσεις τα στοιχεία καταθέτοντας συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Τέλος του προσχέδιο θα συμπεριλάβει και τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τηνν κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.-την εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, με κόστος 150 εκατ. Ευρώ και τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.