Την έγκριση του ελληνικού ταμείου ανάκαμψης έως το τέλος Ιουνίου και την είσπραξη της προκαταβολής μέσα στον Ιούλιο προανήγγειλε χθες από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος χαρακτήρισε το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης από τα πιο «επιτυχημένα», συμπληρώνοντας ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα πληρωθούν οι πρώτες προκαταβολές που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία».
Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα θα είναι σε θέση να εισπράξει περίπου 4 δισ.ευρώ όσο είναι δηλαδή οι προκαταβολές (13%) που δικαιούται από το σύνολο των 30,5 δισ. ευρώ.
Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι ήδη 14 κράτη μέλη έχουν καταθέσει ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένονται και τα υπόλοιπα μέχρι και το τέλος του μήνα, με δυο ή τρεις εξαιρέσεις.
Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι ήταν η δεύτερη μετά την προεδρεύουσα Πορτογαλία η οποία κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι συμβατό με τους τέσσερις άξονες που ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.
Για το ελληνικό σχέδιο ανέφερε ότι κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων της ΕΕ, δηλαδή και τις επιχορηγήσεις ύψους 18,5 δισ. ευρώ αλλά και τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι το ίδιο το σχέδιο περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τα έργα όσο και τις μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το σχέδιο για τους ίδιους πόρους έχει εγκριθεί ήδη από 19 κράτη μέλη.
Συνακόλουθα στην περίπτωση που το εγκρίνουν και οι εναπομείνασες επτά χώρες, θα «ανάψει το πράσινο» φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βγει και να δανειστεί για πρώτη φορά στις αγορές μέχρι το τέλος του μήνα. Έτσι, η Ε.Ε θα είναι σε θέση να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια εντός του Ιουνίου.
Όπως είπε ο ίδιος «Μετά από μεγάλη προετοιμασία είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε την έγκριση από το Συμβούλιο στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου ώστε να έχουμε τις προκαταβολές εντός Ιουλίου».
Αποσαφήνισε ωστόσο ότι στην περίπτωση που οι χώρες που έχουν ήδη καθυστερήσει να στείλουν τα τελικά τους σχέδια, το κάνουν τον Ιούνιο, τότε το πρόγραμμα του δανεισμού και της εκταμίευσης της προκαταβολής θα προσαρμοστεί ανάλογα.
Από την πλευρά του ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο «εμβληματικό» Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρω υποστήριξε ότι θα θωρακίσει την οικονομία, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως «ιστορική φεντεραλιστική απόφαση χωρίς προηγούμενο».
Άλλωστε, μέσω του κοινού δανεισμού μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα 7 χρόνια, «τα οποία θα παντρέψουν την ανάγκη μιας συμμετρικής εξόδου από την κρίση με την επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή οικονομία στις προκλήσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης», εκτίμηση.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αναστολή όλων των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας για 3 χρόνια, τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, αξίας 100 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα SURE, για τη στήριξη των βραχυπρόθεσμα ανέργων, την ενίσχυση των προσπαθειών ρευστότητας από την ΕΚΤ, με ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, περίπου 1,8 τρισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
.