Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε απολύτως οριακή κατάσταση, τέτοια που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρει άτακτη κατάρρευση χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας βαδίζει πλέον η Folli Follie. Εφτά και πλέον μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από ένα... άσημο διεθνές fund, οι δυσμενείς εξελίξεις έχουν πάρει απολύτως δραματική κλιμάκωση. Τεράστιες οι ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που – ασχέτως με το πως «χτίστηκε» το σκάνδαλο – έως πρότινος αρνούνταν να συνεργαστούν ουσιαστικά με τις εταιρείες που διορίστηκαν για τους ελέγχους αλλά και με τις αρχές.
«Σπάσιμο» του καθεστώτος προστασίας, δεσμεύσεις ακινήτων, κατόπιν λογαριασμών και κάθε οικονομικού στοιχείου, κατόπιν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Και όλα αυτά, ενώ η εταιρεία ξεμένει από ρευστότητα και ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και αποπληρωμής προμηθευτών και άλλων.
Οι υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους και για το Δεκέμβριο έχουν τακτοποιηθεί εδώ και εβδομάδες, μαζί με το δώρο Χριστουγέννων, ως μια επιλογή να εξασφαλιστεί το... έλασσον της ηρεμίας αλλά και να εκπληρωθεί η πιο σημαντική υποχρέωση – έτσι κι αλλιώς – της διοίκησης, προς το πιο... αδικημένο και χωρίς ευθύνες κομμάτι αυτής της ιστορίας. Που δεν είναι άλλο από τους πολυάριθμους εργαζόμενους.
Θυμίζουμε ότι όλοι οι τελευταίοι μήνες πέρασαν με την οικογένεια Κουτσολιούτσου να παίζει «κρυφτούλι» με τις αρχές, την Επ. Κεφαλαιαγοράς, τις εταιρείες μελετών και κάθε άλλο φορέα που επιχείρησε να συνδράμει στην αποκάλυψη αυτής της ιστορίας.
Μόλις 70 ημέρες πριν, ήτοι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» πως την ευθύνη για την Ασία την είχε ο πατέρας του και ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ότι δε θα διστάσει να κινηθεί δικαστικά εναντίον του και ότι ο ίδιος αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι βαρίδι!
Όλα αυτά, μόλις πριν από 70 ημέρες! Και ενώ η έκθεση της Alvarez & Marsal τέσσερις ημέρες πριν (26/9) είχε αποκαλύψει σημεία και τέρατα για την Ασία, με το τζίρο να είναι κατά 90% μικρότερος απ'' ότι δημοσιεύονταν στους ισολογισμούς, τα κέρδη ήταν... ζημιές 44 εκατ. ευρώ, τα ταμιακά διαθέσιμα μόλις 6 εκατ. ευρώ από 300 και πλέον που αναγράφονταν στον... επίσημο ισολογισμό και γενικώς μια χαώδης απόκλιση, που όμοιά της δεν έχει παρουσιαστεί στα χρονικά, ίσως και διεθνώς!
Τεράστιες οι ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου λοιπόν που – παραδόξως – (κάτι που ίσως απαντά και για το πως «χτίστηκε» αυτή η ιστορία»), δεν θέλησε ούτε μετά τις αποκαλύψεις να αναλάβει τις ευθύνες της και να απαγκιστρωθεί από τη διοίκηση, τις διαδικασίες έρευνας, τα κτήρια και την καθημερινή ενασχόληση με τον όμιλο.
Πλέον, η ρευστότητα εκλείπει, καθώς έχουν «καεί» πάνω από 80 εκατ. ευρώ από τον περασμένο Μάιο σε μισθούς, δικηγόρους, εταιρείες μελετών και υποστήριξη της λειτουργίας της επιχείρησης σε ένα... εμπόλεμο και ειδικών συνθηκών περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία λειτουργεί μόνο με τα διαθέσιμα αποθέματα και με συνεχείς προσφορές κι εκπτώσεις η σημερινή προσωρινή διοίκηση προσπαθεί να τονώσει τα έσοδα για να καλύψει άμεσες τρέχουσες υποχρεώσεις.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα ήταν η τύχη της Folli Follie αν αμέσως – από το Μάιο του 2018 – είχε είχε ξεκινήσει διαδικασία αλλαγών και διόρθωσης. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα σώζονταν η κατάσταση, όμως το σίγουρο είναι ότι η οικογένεια – μετά την αποκάλυψη – έδειξε απίστευτη αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας και της καταιγίδας που σταδιακά ήρθε για όλους τους εμπλεκόμενους.
Θυμίζουμε ότι στις 9 Οκτωβρίου υπήρξε η δέσμευση λογαριασμών για την οικογένεια και όλα τα μέλη του δ.σ., κατόπιν ήρθε η άρση της προστασίας για τον όμιλο, ανοίγοντας το δρόμο για δικαστικές διεκδικήσεις από μετόχους, πιστωτές και ομολογιούχους, με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει...
Οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος
Προ ημερών ήρθαν οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με τις κατηγορίες της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με παράλληλη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα από τον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, τόσο προς τη διοίκηση της Folli Follie όσο και σε εφτά ακόμη πρώην στελέχη του διοικητικού της συμβουλίου.
Παράλληλα, σε όλους τους διωκόμενους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, σύμφωνα με έγγραφα που έφτασαν ήδη στις πύλες εξόδου, αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία κ.λπ.
Επρόκειτο ασφαλώς για αναμενόμενη εξέλιξη μετά τα όσα έχουν λάβει χώρα και ύστερα από τις αποκαλύψεις για το μέγεθος της απάτης στην Ασία, αλλά και τη δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας, τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων για την οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Ο παράγοντας που μεγιστοποιεί τις ποινικές ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους είναι ότι, πέραν των ιδιωτών επενδυτών, η απάτη έχει συντελεστεί και σε βάρος του Δημοσίου. Αυτό απορρέει από τις 643.887 μετοχές της Folli Follie, οι οποίες τον περασμένο Ιανουάριο μεταβιβάστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου των Αποκρατικοποιήσεων.
Πρόκειται για μετοχές που «κληροδοτήθηκαν» από την εποχή των Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), όταν αυτά ενσωματώθηκαν προ εφτά περίπου ετών στον όμιλο, δημιουργώντας τη FF Group.
Παράλληλα, ο οικονομικός εισαγγελέας ερευνά και για άλλα αδικήματα και στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται νέες κλητεύσεις υπόπτων, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέες κατηγορίες στην οικογένεια Κουτσολιούτσου.
Αύριο ο πλειστηριασμός για το 35,7% της Attica Πολυκαταστήματα
Και μέσα σ'' αυτά τα τεκταινόμενα, αύριο Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες το ποσοστό της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα, το οποίο είχε ενεχυριαστεί στις τράπεζες. Η τιμή εκκίνησης τοποθετείται στα 41.598 εκατ. ευρώ ή 10,98 ευρώ ανά μετοχή.
Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν κάποιος με έννομο συμφέρον όπως η ίδια η Folli Follie, κινηθεί προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πλειστηριασμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η πώληση του ποσοστού θα γίνει σε δύο μέρη ως εξής:
Η πρώτη θα αφορά το 25,2% δηλαδή 2.682.706 ενεχυριασμένες, κοινές, ονομαστικές, μετοχές, κυριότητας της οφειλέτριας ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με τον διακριτικό τίτλο «FF GROUP», οι οποίες έχουν δοθεί ως ενέχυρο στην Εθνική Τράπεζα και ακόμη άλλες τέσσερις τράπεζες από τις 4 Ιουνίου 1018 για την εξασφάλιση απαιτήσεων από συμβάσεις ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού.
Η τιμή πρώτης προσφοράς για τις ανωτέρω μετοχές ορίστηκε στο ποσό εκτίμησης των μετοχών δηλ. στο ποσό των ευρώ 29.456.111,88 (10,98 ευρώ ανά μετοχή).
Ο δεύτερος πλειστηριασμός θα αφορά 1.105.023 μετοχές της Αττικά Πολυκαταστήματα που ανήκουν στην Folli Follie Συμμετοχών, οι οποίες δόθηκαν ως ενέχυρο στις πιστώτριες τράπεζες. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τις ανωτέρω μετοχές ορίστηκε στο ποσό εκτίμησης των μετοχών δηλ. στο ποσό των 12.133.152,54 ευρώ ( 10,98 ευρώ ανά μετοχή).
«Μάχη» με το χρόνο
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το νέο δ.σ. να «παλεύει» να βρει άκρη σε μια δαιδαλώδη απάτη που κανείς δεν ξέρει το συνολικό της μέγεθος αλλά και το πόσα χρόνια πίσω πάει, ούτε και το βαθμό πλασματικών στοιχείων σ'' ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Τζ. Κουτσολιούτσος έχει δεσμευτεί - γραπτώς - ότι θα αποχωρήσει έως το τέλος του 2018, ενώ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο προφυλάκισης, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα. Έτσι, η μάχη με το χρόνο είναι αδυσώπητη, η προσπάθεια εξυγίανσης μπορεί να τιναχτεί ανά πάσα στιγμή στον αέρα.
Η ομάδα που έχει αναλάβει να «τρέξει» αυτό το μεταβατικό στάδιο εν μέσω τέτοιων δύσκολων συνθηκών και αφού σπαταλήθηκαν πολλοί μήνες χωρίς ανάληψη ευθύνης από την οικογένεια, αναζητά φόρμουλα να σώσει οτιδήποτε σώζεται, μέσω του διαχωρισμού σε «καλής» και «κακής» Folli Follie.
Το... δυσάρεστο που καθιστά τιτάνια την προσπάθεια είναι ότι η... κακή Folli Follie είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από την (όποια) καλή, κάτι που φέρνει τεράστιες δυσκολίες στο να υπάρξουν ισορροπίες και να συμφωνηθεί η όποια φόρμουλα, με σβήσιμο τόσο μεγάλων υποχρεώσεων και χρωστούμενων.