Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από ότι θεωρούσαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών εμπεδώνονται στους μισθούς, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos.
Η άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί πρόκληση για την ΕΚΤ που στο παρελθόν δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ταχεία άνοδο των τιμών καταναλωτή, κάτι που περιπλέκει τις αποφάσεις του συμβουλίου της στην προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει εδώ και καιρό στην άποψη ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο και ότι θα υποχωρήσει από μόνος του κάτω από το όριο που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών.
Ωστόσο αυξάνεται ο αριθμός των αξιωματούχων που εκφράζουν ανησυχίες ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού μπορεί να αποδειχτεί λιγότερο ευνοϊκή, ζητώντας από τη νομισματική αρχή να περιορίσει τις πολιτικές τόνωσης της οικονομίας.
Ο de Guindos παραδέχτηκε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ήπια ανοδικοί και ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα είναι βραδύτερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί στις αρχές του επόμενου χρόνου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα αρχίσει να επιβραδύνεται με ταχύτερο ρυθμό, συγκλίνοντας προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ», δήλωσε σε οικονομικό συνέδριο. «Ίσως η σύγκλιση προς τον στόχο του 2% να πάρει περισσότερο αλλά χωρίς αμφιβολία ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022».
Ο πληθωρισμός έφτασε το 4,9% τον Νοέμβριο, επίπεδο ρεκόρ στην Ευρωζώνη, και η πλειοψηφία των προβλέψεων δεν τον βλέπουν κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ πριν από το τέλος του 2022.
Ο de Guindos δεν θεωρεί ότι θα υπάρξουν πιέσεις στους μισθούς από την άνοδο των τιμών καταναλωτή, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι μισθοί αντιδρούν στις παροδικές ανοδικές πιέσεις του πληθωρισμού.
Η αύξηση των μισθών θα είναι υψηλότερη το 2022 από ότι φέτος και οι αρχές θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά στην εξέλιξη των μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Οι στενώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας μπορεί να έχουν μικρή επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι παράγοντες αυτοί δεν θεωρεί ότι θα εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.