Η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του θερινού ανακτόρου στο Τατόι, που επλήγη από την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού, ξεκίνησε. Ένα βασικό τμήμα του project της αποκατάστασης του λιθόκτιστου κτιρίου εντάχθηκε, επίσημα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στο Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που επιτρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητοι διαγωνισμοί για την πρόσληψη των συμβούλων και την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.
Ειδικότερα, οι επεμβάσεις αφορούν το θερινό ανάκτορο του Τατοΐου, το λιθόκτιστο μήκους 72 μέτρων και μέγιστου πλάτους 16 μέτρων περίπου, το οποίο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, 1ος όροφος, σοφίτα), συνολικής επιφάνειας περίπου 4.000 τ.μ. Αποτελείται από 2 κύριες πτέρυγες (την ανατολική και τη δυτική) και επιστεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή. Η σημερινή εικόνα του ανακτόρου είναι προϊόν μετατροπών και τροποποιήσεων που έγιναν για πρακτικούς, αισθητικούς και λόγους εκσυγχρονισμού, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε τρεις κυρίως περιόδους, δηλαδή από το 1884 έως το 1913, από το 1913 έως το 1947 και από το 1947 έως το 1967.
Οι εργασίες αφορούν την αποκατάσταση των στοιχείων της όψης του ανακτόρου, το εσωτερικό του, ενώ περιλαμβάνουν και εργασίες διαμόρφωσης του άμεσα περιβάλλοντα χώρου του. Αποσκοπούν στην οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, στην ενοποίηση και εναρμόνισή του με το ύφος και την τεχνοτροπία του συνόλου των κτιρίων του κτήματος, στην ανάκτηση της ταυτότητάς του ως αντίγραφο του παλατιού στο Peterhof, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στην εποχή του Γεωργίου Α’.
Επιδιώκεται ακόμη το θερινό ανάκτορο Τατοΐου να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, καθώς στους χώρους του θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ παράλληλα στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ στον κινηματογράφο, που προτείνεται να διατηρηθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προβολές και μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα
Για το έργο προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 14,3 εκατ. ευρώ από τα οποία 2,3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν του χρόνου, ενώ από το 2023 έως το 2025 θα δαπανηθούν 4 εκατ. ευρώ.
Οι παρεμβάσεις συνοδεύονται με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, όπως συμβαίνει με όλα τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ, έως το τέλος του 2025, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το σύνολο των παρεμβάσεων και συγκεκριμένα:
-να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές και να αποκατασταθούν τα κτίρια στο πρώην βασιλικό κτήμα
-να έχουν υλοποιηθεί τα έργα υποδομής και να έχουν αποκατασταθεί το ανάκτορο και το κτίριο αγροτικής χρήσης τα οποία πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν ως μουσεία
Επίσης, το έργο προβλέπει την αποκατάσταση των κήπων του ανακτόρου, τη συντήρηση και αποκατάσταση των τεχνουργημάτων δηλαδή των τεχνικών κατασκευασμάτων που παραπέμπουν σε έργα τέχνης, όπως και τη ψηφιοποίηση του έντυπου αρχειακού υλικού.
Μέχρι και το 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες για την ωρίμανση των υποδομών και της λειτουργικότητας του κτιρίου, όπως και για την κατάρτιση των μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιρίου των μαγειρείων.