Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Απειλείται το υπερπλέονασμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση για μία ακόμη χρονιά (στην πλάτη των πολιτών τη χώρας) προκειμένου να καταφέρει να μοιράσει επιδόματα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με στόχο να εξασφαλίσει την εύνοια τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Μπορεί αρκετά από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής να βρίσκονται καθηλωμένα στις βάσεις λόγω έλλειψη ανταλλακτικών και επί της ουσίας πόρων για την επιδιόρθωση τους ωστόσο, η κυβέρνηση στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ.
Προς το παρόν πάντως τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν κόπωση, και το πλεόνασμα των 635 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζεται είναι αποτέλεσμα της υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων. Στο βωμό λοιπόν οι επενδύσεις για να παρουσιασθεί μία ωραιοποιημένη εικόνα του προϋπολογισμού. Διαφορετικά στο εξάμηνο θα καταγραφόταν πρωτογενές έλλειμμα έστω και μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κρίσιμος μήνας είναι ο τρέχον για την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Θα δείξει όχι μόνο εάν θα δημιουργηθεί το υπερπλεόνασμα αλλά και ο στόχος που έχει τεθεί σε συμφωνία με τους δανειστές δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα αντίμετρα δηλαδή, τα καλά μέτρα του επόμενου έτους να μην εφαρμοσθούν. Δηλαδή, να μη μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, ο ΕΝΦΙΑ , να μην δοθεί τo επίδομα ενοικίου, τα σχολικά γεύματα κ.λ.π.
Και είναι κρίσιμος μήνας καθώς 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος άνω του 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ένας στους τέσσερις φορολογούμενους(που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα) δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου. Συγκεκριμένα 671.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους. Σημειώνεται ότι και πέρυσι, στο σύνολο του έτους, τα έσοδα ήταν κάτω από το στόχο κατά 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο καλύφθηκε από τις ιδιαίτερα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
Η μαγική εικόνα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα και της συγκράτησης των δαπανών. Και μάλιστα αυτών που αφορούν στα νοσοκομεία και την κοινωνική προστασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21,978 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου. Τα φορολογικά έσοδα πάντως παρουσιάζουν υστέρηση 25 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 211 εκατ. ή 6,1%, λόγω του γεγονότος ότι o Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) απέδωσε οφειλόμενο ποσό από παρακρατούμενο φόρο μισθών και συντάξεων αρχές Ιουλίου, αντί για τον Ιούνιο που είχε αρχικώς προβλεφθεί.
β) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 138 εκατ. ή 60,2%, λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
γ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 27 εκατ. ευρώ ή 3,7%,
δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1,3%.
2. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.229 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.152 εκατ. ευρώ).
3. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 ανήλθαν στα 24,278 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (25,078 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23,321 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 122 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου.
Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 165 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για τον μήνα Ιούνιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,042 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 138 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,880 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 24 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
5. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 679 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.248 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.