Ενώ όλοι έχουμε επικεντρωθεί στις οικονομικές συνέπειες από την ανάσχεση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα λόγω του νέου κορονοϊού, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature Energy αλλά και στο world economic forum σε συνεργασία με το Futurity, αναδεικνύει έναν ακόμη κίνδυνο που δεν έχει αποτιμηθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυτόν των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι επενδυτές εξακολουθούν να αδιαφορούν για τον κλιματικό κίνδυνο, ίσως γιατί η μοντελοποίηση του είναι περίπλοκη, ακριβώς επειδή τα προηγούμενα κλιματικά μοτίβα δεν αποτελούν πλέον οδηγό για το μέλλον.
Ειδικά όμως για τον μέσο επενδυτή στον κλάδο ενέργειας, η αδυναμία ποσοτικοποίησης του κινδύνου αυτού αποτελεί βασικό παράγοντα ασυνέχειας.
Ήτοι, δημιουργεί το σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί με αφορμή ένα ακραίο γεγονός μέσα στη δίνη μιας ξαφνικής και βίαιης διόρθωσης.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Pall Griffin: «Εάν η αγορά δεν κάνει καλύτερη δουλειά για τον υπολογισμό της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαμε να έχουμε μια ύφεση – που όμοιά της δεν έχουμε δει ποτέ πριν στο παρελθόν...Παρά τους προφανείς κινδύνους λόγω των ακραίων φαινομένων, οι επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν καθυστερήσει υπερβολικά να συνδέσουν τον φυσικό κίνδυνο του κλίματος με τις αγοραίες αποτιμήσεις των επιχειρήσεων».
Αυτό που εννοεί ο καθηγητής είναι ότι στην αγορά, υπάρχει υπερβολικός μη τιμολογημένος κίνδυνος.
Ένα μεγάλο μέρος αυτού του κινδύνου το φέρουν καταρχήν οι ενεργειακές εταιρείες.
Ο Pall Griffin φέρει σαν παράδειγμα τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.
Όχι μόνο προκάλεσαν προβλήματα στη γεωργία, αλλά άσκησαν πίεση να κλείσουν τεράστια τμήματα ενεργειακών παραδόσεων, όπως συνέβη στη Βόρεια Καλιφόρνια όταν η PG & E σταμάτησε τις παραδόσεις κατά τη διάρκεια όχι μόνο των πυρκαγιών, αλλά και κατά την διάρκεια των καιρικών συνθηκών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν άλλωστε να απειλήσουν και άλλες υπηρεσίες όπως η παροχή νερού και οι μεταφορές, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν και άλλους κλάδους , αλλά και ολόκληρες πόλεις και περιοχές.
Για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διύλιση αμερικανικού πετρελαίου βρίσκεται στην ακτή του Κόλπου, μια περιοχή εκτεθειμένη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στις ισχυρές καταιγίδες.
Η διύλιση πετρελαίου στην Μπενίσια και το Ρίτσμοντ, στη Βόρεια Καλιφόρνια, μπορεί να είναι εκτεθειμένη σε παράκτιες πλημμύρες.
Από την άλλη οι υποδομές μεταφορών των εταιρειών ενέργειας βρίσκονται συνήθως σε ξηρές περιοχές, επομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο ζημιών σε περίπτωση ανεξέλεκτων πυρκαγιών.
Δεν είναι όμως μόνο οι εταιρείες ενέργειας που είναι αντιμέτωπες με τους κινδύνους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και πολλοί άλλοι κλάδοι.
Για να κατανοήσει κανείς τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις σε κάθε σημείο του πλανήτη εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να δει σε βάθος χρόνου: τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ικανά να καταστρέψουν υποδομές και να διαταράξουν τους παραγωγικούς κύκλους κάθε βιομηχανίας, από τη γεωργία και την κτηνοτροφία μέχρι τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.
Η μετανάστευση επίσης για περιβαλλοντικούς λόγους και η κοινωνική αναταραχή είναι κάτι που μπορεί να μην αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, αλλά είναι μπροστά μας στο μέλλον και μπορεί να επιφέρει σοβαρή οικονομική και πολιτική αστάθεια σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Ένα ακόμη θέμα είναι αυτό της ασφαλιστικής κάλυψης για την κάλυψη τέτοιων κινδύνων.
Στο 63ο συνέδριο του Μόντε – Κάρλο, (RVS -2019), έγινε ιδιαίτερη μνεία στην έρευνα που διεξήγαγε η PwC σε 300 εταιρείες αντασφαλειών.
Το πόρισμα της εν λόγω έρευνας ήταν ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια σχετικά με το ύψος των απαιτήσεων για αποζημιώσεις που σχετίζονται άμεσα με φυσικές καταστροφές.
Έχει μάλιστα εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον το συμπέρασμα της έρευνας:
«Ο κίνδυνος να αυξηθούν τα έντονα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών είναι μεγάλος. Εξ’ ίσου μεγάλος είναι επίσης και ο κίνδυνος να μη μπορούν να δοθούν σωστές λύσεις για την κάλυψη αυτών των κινδύνων, με άλλα λόγια κάποιοι κίνδυνοι μπορεί να μην ασφαλίζονται...
.... Η συχνότητα και η ένταση των καιρικών φαινομένων πιθανά να οδηγήσει στην επαναξιολόγηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, οδηγώντας τους (αντ)ασφαλιστές στον σχεδιασμό νέων όρων που θα περιέχουν και εξαιρέσεις στις πολιτικές των συμβολαίων τους».
Τέλος να αναφέρουμε ότι άλλος ένας κίνδυνος που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και που συνηθίζουμε να αγνοούμε στην επενδυτική κοινότητα, είναι εκείνος των δικαστικών διαμαχών και των κυρώσεων όσον αφορά την απώλεια δραστηριοτήτων από τις κατεστραμμένες περιουσίες.
Οι πιο παλιοί που θυμούνται για παράδειγμα την παρατεταμένη δικαστική υπόθεση της ExxonMobil στη δεκαετία του 1990, κατανοούν ότι και αυτός ο κίνδυνος μπορεί να βάλει πολλές επιχειρήσεις σε πολλούς οικονομικούς «μπελάδες».
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες