Σχεδόν… αθόρυβα, η χονδρική τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε από τα 1.321 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 1373 ευρώ -δηλαδή κατά 4%- μέσα σε λίγα 24ωρα ενώ τα στελέχη της αγοράς προειδοποιούν για νέες αυξήσεις στο αυριανό τιμολόγιο χονδρικής. Είναι μια πρώτη σαφής ένδειξη των επιπτώσεων στην αγορά από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα.
Από τις 12 Δεκεμβρίου που ξεκίνησαν οι επιθέσεις μέχρι και χθες, η διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έχει ανέβει περισσότερο από 15% και η εβδομάδα ξεκινάει από τα 83,6 δολάρια το βαρέλι. Δεν είναι μόνος μόνο αυτή η πηγή ανησυχίας. Όσο παρατείνεται η… παράκαμψη του Σουέζ, τόσο παραμένουν στα ύψη οι ναύλοι με αποτέλεσμα να προκαλείται και αύξηση του μεταφορικού κόστους και καθυστερήσεις στις παραδόσεις.
Μπορεί από τις χώρες της Ανατολής να μην εισάγουμε είδη άμεσης ανάγκης (π.χ τρόφιμα), όμως αργά ή γρήγορα, ένα νέο πληθωριστικό κύμα θα κάνει την εμφάνισή του. Παιχνίδια; (είμαστε και πριν από την περίοδο της Αποκριάς); Κλιματιστικά; Μηχανήματα; Πρώτες ύλες; Ότι ανεβαίνει, πιέζει ακόμη περισσότερο τον δείκτη τιμών καταναλωτή προς τα πάνω σε μια περίοδο που ο μεγάλος «εχθρός» τα τρόφιμα, δεν λέει να υποχωρήσει.
Οι ενδείξεις για έντονες πληθωριστικές πιέσεις και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πολλαπλασιάζονται καθώς μέχρι τον Μάρτιο, δεν θα έχουν αποδώσει καν τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Τουλάχιστον, προς το παρόν παραμένει χαμηλά η τιμή του φυσικού αερίου -τα νοικοκυριά θα βγάλουν τις δύσκολες ημέρες της παγωνιάς με την τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά τα 7 λεπτά- ενώ για τον Φεβρουάριο αναμένονται μειώσεις και στην τιμή λιανικής του ρεύματος καθώς η μείωση στην τιμή χονδρικής κατά τον Ιανουάριο, αναμένεται να εξουδετερώσει την επιβάρυνση του «μηχανισμού αναπροσαρμογής».
Σε ανύποπτο χρόνο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων μέσα στο 1ο τρίμηνο, έχοντας κατά νου την απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης. Ευτυχώς για τους καταναλωτές, στο ηλεκτρικό ρεύμα -εκεί στόχευαν κατά κύριο λόγο τα οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα- η τάση παραμένει πτωτική. Ο Ιανουάριος κλείνει με τιμή χονδρικής κάτω των 95 ευρώ (από 102,2 ευρώ τον Δεκέμβριο) που σημαίνει ότι θα βρίσκουμε τιμή ρεύματος ακόμη και με 12 λεπτά στο κυμαινόμενο τιμολόγιο πράσινου χρώματος.
Πού εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα; Στα τρόφιμα. Με ελαιόλαδο στα 17 ευρώ το λίτρο και φέτα στα 17 ευρώ το κιλό, με φρούτα και νωπά λαχανικά στα ύψη αλλά και με τις μόνιμες εκπτώσεις στους 1.300 κωδικούς που διαφημίζει το υπουργείο Ανάπτυξης να μην έχουν αποτυπωθεί ακόμη στον δείκτη τιμών καταναλωτή, το πρόβλημα παραμένει έντονο. Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου, θα έχει μια επιβάρυνση και από τις αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης. Μπορεί προς το παρόν να μην έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα οι καταναλωτές καθώς το λίτρο της αμόλυβδης παραμένει αρκετά κάτω από τα 2 ευρώ, όμως ουδείς γνωρίζει η ανοδική πορεία των τελευταίων πέντε εβδομάδων που θα σταματήσει.
Μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιανουάριο σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα έχουμε την Πέμπτη με τη δημοσίευση των στοιχείων από την Eurostat.