«Απόβαση» αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα (και) φέτος

«Απόβαση» αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα (και) φέτος

Από την Digital Realty, έως την Microsoft, την Amazon Web Services και την Pfizer οι αμερικάνικες εταιρείες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Ελλάδα το 2021. Πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν βάλει στα «ραντάρ» τους την ελληνική αγορά. Το 2022 προμηνύεται «καυτό» με αμερικάνικες εταιρείες να έχουν ήδη αποφασίσει να επενδύσουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets οι κλάδοι της ενέργειας, της τεχνολογίας, των υποδομών και της καινοτομίας βρίσκονται στο στόχαστρο Αμερικανών  επενδυτών το 2022.

Οι βάσεις για τον τεχνολογικό κλάδο έχουν ήδη τεθεί. Η επένδυση της Microsoft αναμένεται να «τρέξει» το 2022, ενώ παράλληλα η DigitalRealty έχει ξεκάθαρο σχεδιασμό για το νέο data center. Έτος εξελίξεων το 2022, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και για την Amazon Web Services και την επένδυσή της σε υποδομές cloud.  Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να γίνουν σημαντικές επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη με Αμερικανούς επενδυτές σε ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ, ενώ ήδη εταιρείες της Silicon Valley «ρωτούν» θεσμικούς φορείς για την Ελλάδα. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η συμπρωτεύουσα, η οποία και έχει αποκτήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας μέσω της επένδυσης της Pfizer, μεταξύ άλλων. 

Την ίδια στιγμή στο Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο τα αιτήματα για την σκιαγράφηση του νομικού καθεστώτος στην Ελλάδα για μια σειρά από projects έχουν πάρει φωτιά.  Τα αμερικανικά δολάρια αναμένεται να «πέσουν» και στις υποδομές. Λιμάνια και υποδομές σε στρατηγικά σημεία του χάρτη βρίσκονται στις προτεραιότητές τους, όπως επίσης και ο αμυντικός κλάδος.  Στον κλάδο της ενέργειας αμερικάνικα φορτία LNG θέλουν να «δέσουν» στη χώρα μας, ενώ αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Οι παραπάνω επενδύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «τρέξουν» το 2022, αυξάνοντας το επενδυτικό αποτύπωμα των αμερικανικών εταιρειών στη χώρα μας. Οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η «επεκτατική» επενδυτική πολιτική ποικίλουν.  Πρώτον, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα και την φιλοεπενδυτική κυβερνητική πολιτική δημιουργούν εύφορο έδαφος για την τοποθέτηση κεφαλαίων.  Ωστόσο, μένουν πολλά να γίνουν.  Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Καθυστερούν (ίσως αδικαιολόγητα) δικαστικές αποφάσεις για επενδύσεις,  με εμπορικές υποθέσεις να σέρνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα,  έργα να καθυστερούν και να μπλοκάρονται. Εφόσον οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού του επενδυτικού, φορολογικού, νομικού και διοικητικού πλαισίου  συνεχιστούν, τότε η χώρα μας σε ικανό βάθος χρόνου θα μπορέσει να καλύψει το επενδυτικό κενό από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.