Αποφασισμένος να φορέσει γραβάτα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να αποδείξει πως η κυβέρνηση πέτυχε μια καλή συμφωνία για το χρέος, ενώ παράλληλα έστειλε και μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας, υπενθυμίζοντας πως η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει ο «συνετός δρόμος» που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.
Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, μίλησε για μια συμφωνία «η οποία ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού» και ευχαρίστησε τον Π. Παυλόπουλο για την αταλάντευτη επιμονή του ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. «Είχατε δίκιο και σας ευχαριστώ για τη στήριξη», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το χρέος καθίσται πλέον βιώσιμο» και σημείωσε ότι η συμφωνία της Πέμπτης «προβλέπει μια 10ετη περίοδο χάριτος αλλά και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων της χώρας προς τον ESM, κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023 θα αποπληρωθούν μετά το 2033».
«Αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Είναι μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου έχω την εκτίμηση ότι η 21η ιουνίου θα μείνει ως μια πολύ σημαντική μέρα στην ιστορία της Ευρώπης».
Και συνέχισε «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας, σημαίνει όμως και ένα τέλος της ακραίας λιτότητας. Από εδώ και στο εξής έχουμε βεβαίως στόχους, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τους πετύχουμε, όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους».
Π. Παυλόπουλος: Στο δημοψήφισμα του 2015 η Ελλάδα είπε «ναι» στην παραμονή στην Ευρώπη
Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το δημοψήφισμα του 2015 ήταν η αποτύπωση της βούλησης του ελληνικού λαού να παραμείνει στην Ευρώπη, κάτι που «αποδείχτηκε στην πορεία».
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι στο δημοψήφισμα ο λαός είπε «όχι» στο ευρώ», υπογράμμισε.
Σχετικά με τις αρμοδιότητές του αυτή την περίοδο σχολίασε ότι «έκανα ό,τι θα έκανε κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Έκανα ό,τι επέβαλε το καθήκον μου. Ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου προσαρμόζεται στις συγκυρίες. Είναι πολύ διαφορετικός σε στιγμές κρίσης. Και η απόφαση για παραμονή στην ΕΕ ήταν απόφαση του λαού. Θέλω εδώ να αναγνωρίσω όλους όσοι συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση».
Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος παράθεσε ένα απόσπασμα από τη συμφωνία του Eurogroup στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλαδα βγαίνει από το πρόγραμμα με μια οικονομία ισχυρότερη» αλλά και ένα τμήμα της δήλωσης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «μια δήλωση εξαιρετικά υπεύθυνη και φορτισμένη από έναν φίλο της Ελλάδας. Είπε ότι αποτίω φόρο τιμής στον Ελληνικό λαό για τις αντοχές και την προσήλωση στην Ευρώπη».
Διαβάστε ακόμα:
- Πανηγυρισμοί Τσίπρα: Στις 7.30 στο Ζάππειο μιλάει για το χρέος